Najrýchlejšie rastúca mena sveta: Somálsky šiling

, bloomberg Foto:SITA

Somálsky šiling posilnil v tomto roku o viac ako 33 percent voči americkému doláru, z pohľadu 177 mien sledovaných Bloombergom ide o najlepší výsledok. V krajine, ktorá sa pomaly zbavuje občianskej vojny a v ktorej sa dá ešte ťažko hovoriť o stabilite, to znamená, že doláre posielané zo zahraničia domov majú vďaka silnejúcej domácej mene nižšiu hodnotu.

Somálsky šiling posilnil počas minulého týždňa voči americkému doláru na doteraz nepoznanú úroveň od roku 1993. Podľa centrálnej banky krajiny mohla ekonomika rásť v prvom polroku o 3,5 až 4 percentá. Do krajiny sa vrátili pravidelné lety.

Zahraniční analytici hovoria, že krajina vďaka medzinárodnej pomoci a väčšej zadlženosti zahraničia pravdepodobne naštartovala svoju ekonomiku. Situácia v Somálsku komplikuje problém, že od roku 1990 nevydali nové bankovky, takže vo väčšine prípadov chodia ľudia na nákupy s veľkým zväzkom peňazí, prípadne s obľubou používajú americký dolár pri svojich finančných transakciách.

Centrálna banka v krajine v auguste tohto roka oznámila päťročnú stratégiu, ktorá zahŕňa aj tlač nových bankoviek. Bližší termín však nebol doteraz zverejnený.

Súvisiace články

Aktuálne správy