Papierovým „gastráčom“ odzvonilo, zamestnávateľ vám stravenkami nabije mobil

, ČTK Foto:TASR;SITA

Papierové stravné lístky, za ktoré si ľudia najčastejšie kupujú obedové menu v reštauráciách, by mala v nasledujúcich rokoch nahradiť mobilná aplikácia. Do piatich rokov by elektronické poukážky určené pre stravovanie mala využívať polovica užívateľov stravných lístkov.

Spoločnosť Cheque Déjeuner, ktorá má od tohto roka vývojové technologické centrum pre celú svetovú skupinu v Prahe, vyvinula mobilnú aplikáciu, vďaka ktorej užívateľ platí za služby priamo cez mobilný telefón s využitím "elektronickej benefitnej poukážky", respektíve kreditu od zamestnávateľa. V prvej fáze sa projekt bude týkať hlavne voľnočasových poukážok, potom prídu na rad "obedové" stravné  lístky, uviedla firma.

V Česku by sa  projekt mal spustiť začiatkom budúceho roka. "Ide len o to, aký bude dopyt zo strany zamestnávateľov a reštaurácií. Od 1. januára systém spustíme ako sprievodný program k papierovým stravenkám," povedal riaditeľ pre vývoj služieb Cheque Déjeuner Miroslav Albrecht.

Teraz je v elektronickej forme poskytovaná asi polovica voľnočasových poukážok, pri stravných lístkoch tvoria papierové poukážky 100 percent. Zamestnanci budú v budúcnosti v reštauráciách uplatňovať elektronické lístky zrejme pomocou QR kódu v mobiloch, bezkontaktných NFC kariet alebo čiarovým kódom.

Výhodou pre zamestnávateľa je jednoduchá správa, stály on – line prehľad aj úspora nákladov. Zamestnancom moderné technológie v ich smartfónoch umožňujú "surfovať" po ponukách na internete a rovno za ne mobilom aj zaplatiť. Mobil tak vraj supluje nielen tlačenú benefitnú poukážku, ale aj platobnú kartu.

"Aktuálne prebiehajú rokovania o podpise zmluvy s pobočkami v Poľsku, Nemecku, na Slovensku a vo Francúzsku. Záujem je enormný, ide v podstate o krok k úplne novej generácii poskytovania nefinančných benefitov," načrtol Albrecht.

Súvisiace články

Aktuálne správy