Čo ste mali ochutnať tento rok: 100 najlepších vín roka 2013

, Wine Spectator Foto:SITA

V tomto roku si redaktori Wine Spectator pripomenuli 25. výročie zoznamu vín Top 100. V tomto rebríčku sa snažia vybrať a upozorniť na najzaujímavejšie vína z dostupných tisícov druhov.

V roku 1988 bol trh s vínom obmedzený, redaktori slepou ochutnávkou ohodnotili asi 3000 novo uvedených druhov a značiek. V Top 100 dominovalo Francúzsko, Taliansko a Kalifornia. Tento rok sa do ochutnávky dostalo viac ako 20 000 noviniek zo sedemnástich krajín.

Ako inak, TOP 100 je zoradených na základe kvality reprezentovanej v skóre, ceny a dostupnosti  v USA. X – faktor je charakterizovaný ako vzrušenie, tento krát dostal väčší priestor ako kedykoľvek predtým. Do popredia sa dostáva jedinečnosť a autentickosť.

Celkové priemerné skóre vín v tohtoročnej Top 100 je 93 bodov a priemerná cena 51 dolárov, čo je pôsobivý pomer kvalita/cena .

Zoznam je plný vznikajúcich nových značiek a overených mien, ktorý má nielen poslúžiť ako vodítko k vínam, ktoré by malo byť v spektre vášho záujmu v najbližších mesiacoch a rokoch. Ak nepatríte k tým, ktorí víno milujú kvôli chuti, možno vás rebríček osloví z investičného hľadiska a namiesto konzumácie rozšírite svoje portfólio.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy