Robotníci zo Slovenska píšu Buffetovi: Neznižujete nám platy, budú z nás bezdomovci!

, lad Foto:SITA

Keď sa v deväťdesiatych rokoch začali veľkí výrobcovia sťahovať do východnej Európy, stál aj Johns Manville pred rozhodnutím, či ich bude nasledovať. Medzi možnými východoeurópskymi podnikmi na ktoré sa spoločnosť zamerala bol aj vtedajší štátny podnik Skloplast v Trnave. Nakoniec sa Američania do Trnavy vrátili až v roku 2000, keď už bol Skloplast sprivatizovaný manažmentom a zamestnancami.

Treba pripomenúť, že JM už vtedy bola súčasťou skupiny firiem Berkshire Hathaway, ktorú vlastní jeden z najznámejších investorov sveta Warren Buffet. Sklené vlákna z Trnavy sa využívajú aj ako výstuže materiálov, z ktorých sa vyrábajú listy vrtúľ veterných elektrární. Warren Buffet vtedy investoval do využitia veternej energie v americkom Ohiu, asi preto videl Skloplaste veľký potenciál.

Po kúpe nastali v podniku zmeny, JM si pôvodných zamestnancov ponechal, no požadoval zvládnutie angličtiny a osvojenie si západných manažérskych princípov. Manažment sa musel naučiť úzko spolupracovať s ostatnými podnikmi koncernu.

Výroba po vstupe investora vzrástla no o spokojnosti sa hovoriť nedalo. V tom čase bolo množstvo skla vyrobeného na zamestnanca v Trnave oproti ostatným závodom Johns Manville najnižšie. Pre porovnanie so závodmi JM v Nemecku a USA bola výroba v Trnave štyrikrát nižšia, zamestnanci preto zarábali zhruba päťnásobne menej než ich zahraniční kolegovia.

Závod v Trnave je jedným z najväčších závodov v rámci Johns Manville. Zamestnáva viac ako 900 zamestnancov. Audit však ukázal, že to je v súčasnosti veľa. Podľa informácií priamo od zamestnancov sa začalo s prepúšťaním a znižovaním platov. „Manažéri majú totožné platy s riadiacimi pracovníkmi v Nemecku, alebo USA, ale obyčajným robotníkom, ktorí sa snažia uživiť svoje rodiny a zaplatiť rastúce životné náklady, platy znižujú. A to dosť rapídne,“ sťažuje sa anonymne pracovník JM.

Johns Manville nadväzuje na viac ako 40 ročnú tradíciu pôvodnej spoločnosti Skloplast, a zdá sa, že robotníci spomínajú na toto obdobie sentimentálne. „Keď sa náš podnik ešte volal Skloplast, boli sme hrdí že pracujeme v tejto spoločnosti. Aj na pozíciu robotníka bol problém sa sem dostať, ľudia vedeli, že zarobia viac ako iní robotníci, hoci sa pracovalo aj v noci. Nedali na tento podnik dopustiť.“

Dnes je údajne situácia úplne iná. „Platy zostali na úrovni spred desatich rokov, dokonca idú dole. Nemáme nové drahé autá, ale staré vraky, bývame v starých bytoch a domoch. Takýmto postupom si nebudeme môcť dovoliť ani to, čo máme dnes. Buď sa najeme, alebo budeme bývať. Pred takýto problém sa dostávame my, obyčajní pracujúci, ktorí vytvárajú produkt na predaj,“ píše nespokojný zamestnanec podniku. Podľa jeho informácií už tento stav únosný nie je a preto sa zvažuje budúci rok štrajková pohotovosť, prípadne ostrý štrajk za platy, ktoré sú údajne najnižšie z celej Európy. „Pán Buffet určite nevie, ako s nami robotníkmi zametajú. Ale dozvie sa to z mailov aj médií. Treba spraviť poriadok s takým vedením, ktoré kazí dobré meno spoločnosti,“ končí rozhorčene.

Súvisiace články

Aktuálne správy