Banka budúcnosti: VTM nie je bankomat, ale samoobslužný kiosk

, Huawei;iDnes Foto:iDnes

Vadia vám fronty na pobočkách v banke a obmedzený pracovný čas? Do Európy sa dostáva mašinka podobná bankomatu, ktorá má nahradiť pobočku. Zatiaľ funguje v Číne.

Inteligentná viacúčelová samoobslužná pobočka eSpace Virtual Teller Machine (VTM) vyzerá na prvý pohľad ako väčší bankomat, dokáže však ďaleko viac. Prístroj je primárne určený bankám, ktoré majú problém buď s preťažením pobočky, kam chodí veľa ľudí, alebo naopak s malou vyťaženosťou. Konkrétne využitie záleží na samotnej banke, aplikácia sa totiž napíše klientom na mieru. Napríklad uzatvorenie zmluvy vrátane elektronického a fyzického podpisu, zaplatenie cestovného poistenia, uhradenie zloženky, alebo vďaka špeciálnej vstavanej tlačiarni vydanie platobnej karty.

Spokojní budú aj starší klienti, prístroj má prehľadný displej, veľké písmená a jednoducho sa ovláda. Niektorí však môžu byť nedôverčiví, keďže tu chýba stretnutie so živým človekom. Predsa len operátor v call centre, ktorého vidíte cez obrazovku a on vidí vás cez vstavanú kameru nie je celkom ono. Ale práve táto funkcionalita dáva kiosku náskok pred internetbankingom. Počas komunikácie s videocall centrom operátorom vidí vašu pracovnú obrazovku a môže vám s čímkoľvek pomôcť alebo len všeobecne poradiť. Ďalšou prednosťou je zdieľanie dokumentov, či už skenovanie originálov pre potreby banky, alebo okamžité podpísanie dokumentu a jeho uschovanie v banke a odoslanie kópie napríklad na váš e-mail. A to zďaleka nie je všetko.

Predstavte si situáciu, že vaše dieťa odchádza do tábora a potrebujete mu dať peniaze. Zároveň ale chcete vedieť, načo ich použije, prípadne mu sumu počas prázdnin navýšiť. Samoobslužná pobočka je schopná aj hodinu pred odcestovaním v priebehu siedmich minút vydať krátkodobú bezkontaktnú platobnú kartu, uhradiť cestovné poistenie alebo úrazové poistenie a ak je to potrebné, môže si potom vaše dieťa platobnú kartu nechať a vy mu na ňu posielate potrebné vreckové či peniaze na darčeky.

Alebo vám prestane fungovať niektorý domáci spotrebič a vy nemáte dostatočné úspory na kúpu nového, navštívite samoobslužnú pobočku, tá vám schváli krátkodobý úver so splátkovým kalendárom, peniaze prevedie na bezkontaktnú platobnú kartu, ktorú vám vydá rovno na mieste. Kartou potom novú vec zaplatíte a už len uhrádzate splátky. Ak, si to však rozmyslíte a nebudete chcieť peniaze čerpať, do určitej doby, napríklad 48 hodín, sa pôžička sama zruší.

Hádam jediné čo VTM nevie, je pracovať s peniazmi. Nemôžete ich do stroja ani vložiť, ani si ich vybrať. Pre niekoho nevýhoda, ale trend budúcnosti je minimalizovať hotovostné transakcie. Prístroj umožňuje zaplatiť za vykonanú operáciu pomocou platobnej karty, alebo napríklad prevodom z účtu.

Virtual Teller Machines zatiaľ fungujú v Číne, kde ich vlastní Bank of China. Po rokovaniach v Európe predbežný záujem potvrdilo Poľsko. Na Slovensku s najväčšou pravdepodobnosťou kiosky v blízkej budúcnosti nenájdeme, keďže ide o pomerne významnú investíciu, ktorej návratnosť zatiaľ nebola preukázaná. Navyše banky rozvíjajú svoje internetové a mobilné bankovníctvo v ktorých by sa mohli objaviť aj niektoré funkcionality konceptu VTM. Na druhej strane VTM kiosk by bol určite umiestnený na verejnom priestranstve, či v pobočke banky, lenže ľudia zvyknutí na internetbanking požadujú kvalitné virtuálne poradenstvo od svojho bankára priamo z pohodlia svojho domova.

Technológie použité vo VTM:
Videotechnológia – ponúka komunikáciu s bankovým poradcom. Súčasné širokopásmové technológie už umožňujú dostatočne komfortnú komunikáciu v reálnom čase. Aj vo svete internetového a mobilného bankovníctva zákazníci na určité operácie preferujú osobnú komunikáciu tvárou v tvár. Dohľadový videosystém tiež umožňuje kiosk neustále monitorovať a zaistiť potrebnú bezpečnosť (napr. v porovnaní s klasickým bankomatom), ihneď zaregistruje a automaticky rieši konflikt v kiosku, pokus o zničenie kamery a podobné rizikové situácie.

Biometria – biometrické technológie sa spolu s PIN kódom používajú pre autentizáciu užívateľa. Napríklad zariadenie eSpace VTM od spoločnosti Huawei používa identifikáciu podľa žíl v dlani. Príslušný "odtlačok" je pre každého unikátny, nemení sa s vekom, a pretože funguje len v živom tkanive, možno ho ťažko sfalšovať. Snímanie prebieha rýchlo a bezproblémovo v časti spektra blízkej infračervenej oblasti, skenovanie je bezkontaktné a teda hygienické.

Technológia elektronického podpisu – v rámci kiosku môže klient uzatvárať nové zmluvy, ktoré možno podpisovať aj elektronicky prostredníctvom pera a dotykového displeja. Pre ochranu dôverných informácií sú samozrejme nasadené šifrovacie technológie.

Pokročilá tlač – tlačiť možno nielen zmluvy a ďalšie sprievodné materiály, ale špeciálne tlačiarne môžu klientovi na počkanie vytvoriť aj platobnú kartu.

Súvisiace články

Aktuálne správy