Banka či zmenáreň: Vhodnou výmenou môžete už pred dovolenkou ušetriť

, TASR;lad Foto:TASR;SITA

Zmenárne mávajú lepšie kurzy ako banky a takmer bez výnimky sú bez poplatkov. Poplatky v banke sú rôzne a vynára sa otázka, prečo túto sumu, aj keď ide len o zlomok z ceny dovolenky, máme nechať len tak pre nič za nič banke?

V banke má človek pocit, že transakcia je bezpečnejšia. Neodohráva sa na ulici pri okienku, ktoré vyzerá ako stánok s párkom v rožku. Aj obava z falzifikátu je tu zanedbateľná.

Čítajte všetko
Pred výmenou si pozorne prečítajte všetky informácie na kurzovom lístku a cenníku poskytovaných služieb. Zamerajte sa na to, či cena je "konečná", alebo sa k nej ešte prirátajú poplatky.

Pozor na pojmy
Pamätajte si, že vás zaujíma cena "valuty – predaj". Valuty, pretože sú to hotové peniaze a predaj, pretože zmenáreň vám ich bude predávať.

Čo je čo
Valuta – cudzie mena v hotovosti v banke, či zmenárni. Pre klienta vychádza drahšie       
Devíza – bezhotovostná cudzia mena (bankomat, platba u obchodníka, prevod z účtu), pre klienta lacnejšia       
Predaj – zahraničné peniaze, ktoré si chcete zaobstarať. Na transakciu sa hľadí zo strany obchodníka, ktorý vám cudziu menu predáva.       
Nákup – peniaze, ktoré zmenárni nesiete, pretože vám napríklad zostali z dovolenky, a chcete za ne euro.

Hľadajte, neuspokojte sa s prvou ponukou
Obíďte viac zmenární alebo bánk a vyberajte si medzi nimi. Kurzy a tiež výška poplatkov sa môžu líšiť. Zmenárne ich poskytnú samostatne, nezávisle na kurzoch vyhlasovaných Českou národnou bankou.    Pokiaľ nakupujete veľkú sumu, dá so zmenárňou dohovoriť na individuálnom, výhodnejšom kurze. To sa vás ale pri vreckovom na dovolenku zrejme týkať nebude. Vždy sa najprv informujte o tom, koľko vám za vaše eurá zmenáreň vyplatí. Držitelia rôznych kariet (napr. ISIC, ITIC, EURO 26) môžu získať  nákup alebo predaj valút výhodnejšími tzv. VIP kurzami.

Skontrolujte si doklad
Po zámene peňazí  vždy dostanete doklad o poskytnutí služby, zmenáreň je povinná vám ho vydať. Dokument o uskutočnenom obchode musí obsahovať údaje ako označenie cudzej meny kódom ISO, jej množstvo a kurz, kurzový hodnotu, teda sumu na výplatu alebo príjem v eurách, cenu služby v eurách, obchodnú firmu, identifikačné číslo, dátum a miesto vystavenia,  adresu prevádzky a podpis oprávneného zamestnanca.

Nespokojnosť reklamujte
Ak ste neboli spokojní s kvalitou zmenárenských služieb, uplatnite reklamáciu ihneď po vykonaní transakcie v zmenárni. Požiadajte o kontakt na zodpovedného pracovníka spoločnosti. Keď zmenáreň reklamáciu neuzná, môžete podať písomnú sťažnosť Národnej banke Slovenska. Tá môže vec vyšetriť a uložiť zmenárni pokutu, nemá však právomoc prikázať náhradu spôsobenej škody ani inak rozhodovať v súkromnoprávnom spore medzi vami a zmenárňou.

Národná banka Slovenska odporúča si pred dovolenkou overiť, ktoré zahraničné bankovky a mince zamieňajú slovenské banky. Viaceré cudzie meny totiž domáce banky nevymieňajú. "Napríklad egyptské libry, turecké líry, či tuniské dináre nevymieňa ani centrálna banka, ani ich spravidla nie je možné zamieňať v bankách alebo zmenárňach na území Slovenska, ale len v krajinách, kde tieto meny platia," upozorňuje NBS.
Centrálna banka taktiež Slovákom pripomína, že neposkytuje zmenárenské služby, cudziu menu od verejnosti nenakupuje ani nepredáva. Rovnako nezamieňa ani poškodené platidlá.

Súvisiace články

Aktuálne správy