V Európe ožil trh s nehnuteľnosťami, títo ich majú najviac

, PropertyEU;lad

Globálny realitný trh sa spamätáva a pomaly stúpa na predkrízovú úroveň. Začínajú sa objavovať aj investori, ktorí sa doteraz zďaleka vyhýbali tomuto segmentu. Kto sú najväčší vlastníci nehnuteľností v Európe?

Investície do nehnuteľností vlani mierne rástli. Šesťpercentný rast predstavoval sumu 714 miliárd eur. Hoci sa rok 2012 začal v  mnohých krajinách s ťažkosťami, nakoniec sa vo štvrtom kvartáli trh rozhýbal natoľko, že tento rok sa očakáva nárast až o 14 percent a po prvý krát od roku 2007 by mohol  prekročiť hodnotu 815 miliárd eur.

Stovku najväčších inštitucionálnych investorov do nehnuteľností v Európe zozbierali v PropertyEU. Tieto firmy držia v správe majetok za viac ako 900 miliárd eur po celej Európe. Obľúbeným cieľom investorov je Holandsko, Veľká Británia, Nemecko, Švajčiarsko, Švédsko, Dánsko a Fínsko. Aktíva sústredené v našom regióne predstavujú iba nepatrný kúsok z celkového koláča. Najlepšie si vedie susedné Rakúsko s 0,2 percentami a najmä v posledných rokoch populárne Poľsko má iba 0,01 percenta z portfólia najväčších investorov.

Pozíciu strednej a východná Európy  dobre vykresľuje aj fakt, že v prvej stovke investorov nie je ani jeden z nášho regiónu. Výnimkou je Rakúsko s Immofinanz a Conwert Immobilien Invest. O krajiny ako Maďarsko, Poľsko, Česká republika, Slovensko, Rumunsko, atď. nejavia západoeurópski investori záujem kvôli neustále meniacemu sa riziku. Miestni investori nejestvujú, čo vedie k zmrazeniu realitného trhu.

 Najväčší realitní investori v Európe (majetok v miliardách €)
   spravovaný majetok  sídlo
 AXA Real Estate  42  Francúzsko
 CBRE Global Investors  28  Holandsko
 Generali RE  28  Taliansko
 Credit Suisse RE  27,8  Švajčiarsko
 Aviva Investors  27,8  Veľká Británia
 Unibail – Rodamco  25,9  Francúzsko
 ECE  23,5  Nemecko
 Aberdeen Asset Management  23,4  Veľká Británia
 UBS Global Asset Management  22  Švajčiarsko
 IVG  20,3  Nemecko
 Deka Immobilien and Westinvest  20,2  Nemecko
 APG  19,2  Holandsko
 AEW Europe  18,6  Holandsko
 Allianz Real Estate  17,5  Nemecko
 RREEF Real Estate  17  Veľká Británia
 Klepierre  16,2  Francúzsko
 Prupim  15,8  Veľká Británia
 Commerz Real  15,5  Nemecko
 Corpus Sireo Real Estate  15,4  Nemecko
 Union Investment RE  15,4  Nemecko
 SEB Asset Management  14,7  Nemecko
 Lasalle Investment Management  13,3  Veľká Británia
 BNP Paribas REIM  12,7  Francúzsko
 Henderson Global Investors  12,6  Veľká Británia
 Prelios  12,4  Taliansko
 
 zdroj: PropertyEU

Najviac najväčších investorov nájdeme v Londýne, až 30 percent. Nasleduje Nemecko, Francúzsko a Holandsko. Tieto štyri krajiny si z celkového balíka okolo 900 miliárd eur ukrojili viac než 80 percent. Zvýšená koncentrácia v týchto krajinách je pravdepodobne spôsobená  do určitej miery aj tým, že veľkí hráči zo zámoria zakladajú svoje európske sídla pobočiek práve tu. To by poukazovalo aj na skutočný pôvod kapitálu, hoci štatistiky ukazujú niečo iné.

Na rozhýbaní európskeho realitného trhu majú svoj podiel aj štátne transakcie. Takmer polovica zrealizovaných obchodov v kancelárskom segmente sa vlani odvíjala od rôznych štátnych investícií. Nákup kancelárskych budov za štátne prekročil celkovo 5 miliárd eur. Napriek tomu sa ale žiaden štát nedostal do prvej stovky správcov nehnuteľného majetku. To sa ale samozrejme môže v krátkodobom horizonte zmeniť, pretože viaceré krajiny už v roku 2012 avizovali, že chcú z verejných prostriedkov výrazne zvýšiť podiel nehnuteľností vo svojom portfóliu v Európe. Tým pádom sa ľahko môžu ocitnúť v prvej stovke najväčších investorov, stačí im k tomu investícia za 3-4 miliardy eur.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy