Prehľad najdôležitejších udalostí – september 2012

BRATISLAVA 1. októbra (SITA) -3. septembraŠtát po ôsmich mesiacoch tohto roka hospodáril s deficitom na úrovni 2,675 mld.

BRATISLAVA 1. októbra (SITA) –

3. septembra

Štát po ôsmich mesiacoch tohto roka hospodáril s deficitom na úrovni 2,675 mld. eur. Medzimesačne sa tak schodok štátneho rozpočtu prehĺbil o takmer 350 mil. eur. V medziročnom porovnaní osemmesačný deficit štátneho rozpočtu stúpol o 32,3 %, keď za rovnaké obdobie vlaňajška dosiahol 2,022 mld. eur.

Zamestnanci spoločnosti Slotex Fashion s.r.o. so sídlom vo Vranove nad Topľou našli v pondelok po celozávodnej dvojtýždňovej dovolenke brány fabriky zatvorené. Domov im išla z podniku písomná výpoveď. Textilná firma s talianskou majetkovou účasťou nevyplatila okolo 180 svojim pracovníkom mzdy za mesiace jún, júl a teraz im bude dlhovať aj výplatu za august.

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie Slovenska naďalej rastie. V máji podľa spresnených údajov Národnej banky Slovenska stúpol o vyše 350 mil. eur, keď kumulatívne od začiatku roka dosiahol 1,241 mld. eur. Rozhodujúci vplyv na bilanciu bežného účtu má naďalej zahraničný obchod, ktorý vykázal za prvých päť mesiacov roka prebytok na úrovni 1,919 mld. eur.

Spoločnosť Slovenská pošta, a.s. získala novú poštovú licenciu na poskytovanie univerzálnej služby na ďalších desať rokov s účinnosťou od 1. januára 2013 do 31. decembra 2022. Rozhodnutie Poštového regulačného úradu (PRÚ) nadobudlo platnosť v utorok 4. septembra

4. septembra

Spoločnosť Volkswagen Slovakia (VW SK) vyrobila za prvý polrok 2012 viac ako 209,4 tis. vozidiel, čo je o 122 % viac, ako za rovnaké obdobie minulého roka. Produkcia automobilov tak dosiahla takmer taký objem, ako spoločnosť vyrobila za celý predchádzajúci rok.

Spoločnosti spadajúce pod ministerstvo financií majú nové vedenie. Podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír totiž po ukončení výberových konaní vymenoval šéfov a riadiace a kontrolné orgány Tiposu, Slovenskej konsolidačnej a tiež Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

5. septembra

Slovensko je treťou najmenej konkurencieschopnou krajinou EÚ. Vyplynulo to zo Správy o globálnej konkurencieschopnosti 2012 – 2013, ktorú zverejnilo Svetové ekonomické fórum (WEF). Slovenská republika sa v hodnotení konkurencieschopnosti prepadla oproti minulému roku o dve miesta a skončila na 71. priečke v rebríčku 144 krajín.

Spoločnosť AU Optronics má na Slovensku problémy. Ako informoval denník Hospodárske noviny, taiwanský investor končí vo svojom trenčianskom závode s výrobou LCD panelov, sústrediť sa má už len na servis.

Generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne bude aj naďalej Dušan Muňko. Po rokovaní vlády o tom informoval minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Vláda Roberta Fica v stredu formálne odmietla návrh predošlého ministra práce Jozefa Mihála na odvolanie Dušana Muňka z pozície šéfa poisťovne, ktorý kabinetu vrátil na opätovné prerokovanie Ústavný súd SR.

6. septembra

Medziročný rast slovenského hospodárstva sa v druhom štvrťroku podľa očakávaní zmiernil. Ako informoval Štatistický úrad SR, hrubý domáci produkt v druhom štvrťroku reálne medziročne stúpol v stálych cenách o 2,8 %, kým v prvom štvrťroku hospodárstvo rástlo o 3 %. V medzikvartálnom porovnaní HDP vzrástol o 0,7 %.

Priemerná nominálna mesačná mzda v slovenskom hospodárstve dosiahla v prvom polroku výšku 781 eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená 2,4-percentný nárast.

7. septembra

Ministerstvo hospodárstva informovalo, že zásadne nesúhlasí s návrhom rezortu práce a sociálnych vecí na zvýšenie minimálnej mzdy na rok 2013 o 3,2 % na 337,7 eura. „Neadekvátne stanovenie hranice minimálnej mzdy je zásadným negatívnym vplyvom na podnikateľské prostredie, ktorý môže mať za následok obmedzenie tvorby nových pracovných miest a zvyšovanie nezamestnanosti,“ odkázal rezort hospodárstva ministerstvu práce

Zahraničný obchod vykázal podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR v júli najvyšší prebytok v tomto roku, a to 399 mil. eur.

Ak sa zamestnancom vranovskej firmy Slotex Fashion nepodarí dostať k peniazom z garančného fondu Sociálnej poisťovne (SP), premiér Robert Fico z rezervy predsedu vlády uvoľní asi 400 tis. eur. Premiér tiež avizoval zmeny v legislatíve, ktoré majú zabrániť podobným prípadom v budúcnosti.

10. septembra

Slovenský priemysel v júli výrazne pridal na dynamike. Podľa údajov štatistického úradu SR totiž priemyselná produkcia v júli po očistení o vplyv počtu pracovných dní medziročne stúpla až o 18,5 % a zrýchlila tak z júnových 13 %.

11. septembra

Tržby v priemysle sa v júli vrátili k dvojcifernému medziročnému rastu. V siedmom mesiaci totiž podľa údajov Štatistického úradu SR dosiahli 6,51 mld. eur, čo znamenalo medziročný nárast o 16,9 %. Išlo tak o najvyšší medziročný rast priemyselných tržieb od februára 2011.

Poslanci NR SR schválili novelu zákona o správnych poplatkoch, na základe ktorej sa zvýšia poplatky v oblasti verejnej správy, v rámci stavebnej činnosti či v oblasti dopravy. Novela má stanovenú účinnosť na 1. október tohto roka, s výnimkou troch bodov.

Spotrebná daň z tabakových výrobkov stúpne už od októbra tohto roka a viac, ako pôvodne navrhovalo ministerstvo financií ešte za predchádzajúcej vlády. Vyplýva to z novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorú v utorok schválili poslanci NR SR.

12. septembra

Vláda odsúhlasila presun takmer 4,6 mil. eur na podporu investorov vo forme investičných stimulov. Kabinet schválil návrh rezortu hospodárstva na zmenu účelu použitia nevyčerpaných kapitálových výdavkov, pričom cieľom ministerstva je podporovať investičné projekty, ktoré povedú k znižovaniu nezamestnanosti v regiónoch, kde miera nezamestnanosti dosahuje vysokú úroveň

Do koncovej siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti (PZS) sa od prvého októbra definitívne zaradí 37 zdravotníckych zariadení. Poisťovne s týmito zariadeniami budú povinné uzatvoriť zmluvy. Zoznam nemocníc patriacich do koncovej siete schválila vláda v podobe nariadenia o verejnej minimálnej sieti PZS.

Slovenská vláda privítala rozhodnutie nemeckého ústavného súdu o trvalom eurovale a fiškálnom pakte, ktorý v stredu umožnil ich ratifikáciu v najväčšej európskej ekonomike. „Vítame rozhodnutie nemeckého ústavného súdu, ktoré otvára možnosť pre fungovanie permanentného eurovalu,“ vyhlásil po stredajšom rokovaní vlády premiér Robert Fico. .

13. septembra

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) začal predávať elektrickú energiu už aj pre domácnosti. Tradičný dodávateľ zemného plynu chce o slovenské domácnosti zabojovať hlavne nižšou cenou elektriny.

Premiér Robert Fico garantuje udržanie tohtoročného deficitu štátneho rozpočtu na úrovni 4,6 percenta a deficit v roku 2013 nižší ako tri percentá. „Dávam prednosť tvrdému splneniu medzinárodných záväzkov, ktoré máme, pretože to je jediná cesta, ktorá Slovensko môže postupne vyvádzať z krízy,“ uviedol v parlamente na Hodine otázok predseda vlády.

14. septembra

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa garantuje všetkým zmluvným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, že im uhradí poskytnutú zdravotnú starostlivosť za jej poistencov, ktorí sú zaradení na čakacích listinách, nad dohodnutý finančný objem. Tento verejný prísľub dal poskytovateľom generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai.

Poslanci NR SR za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý v piatok predložili zásadné pripomienky k novele zákona o verejnom obstarávaní. Ako povedala novinárom Žitňanská, poslanci okrem iného odporúčajú vypustiť z novely strategické zákazky.

Poslanci Národnej rady SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti listom upozornili eurokomisárov na porušovanie európskej legislatívy pri výstavbe diaľnice D1 v úseku Turany – Hubová. Predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Mikuláš Huba spolu s členom výboru, poslancom Martinom Feckom zaslali oficiálne listy eurokomisárom Janezovi Potočnikovi a Johannesovi Hahnovi

17. septembra

Vyššia minimálna mzda má podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR) motivovať nezamestnaných nájsť si zamestnanie. Rezort práce takto reagoval na zásadnú pripomienku ministerstva hospodárstva, ktoré požadovalo nižší nárast najnižších zárobkov.

Slovenská ekonomika v budúcom roku svoj rast spomalí, a nie zrýchli, ako sa pôvodne očakávalo. Tvrdí to v najnovšej prognóze hospodárskeho vývoja ministerstvo financií. Jeho Inštitút finančnej politiky (IFP) síce pre tento rok vďaka výkonu automobiliek ponechal očakávaný hospodársky rast na úrovni 2,5 %, budúcoročnú prognózu však oproti júnu zrevidoval o 0,5 percentuálneho bodu na 2,1 %

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR na pondelkovom tlačovom brífingu vyzvala Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja (MPRV) SR a všetky ďalšie kompetentné orgány, aby s okamžitou platnosťou zastavili predaj liehovín z Českej republiky. Toto opatrenie považuje prezident AZZZ Rastislav Machunka za nevyhnutné pre ochranu zdravia slovenských občanov, a taktiež aj pre ekonomických záujmov štátu.

Na tretiu etapu zvyšovania platov lekárov, tak ako bola dohodnutá v memorande medzi vládou a Lekárskym odborovým združením (LOZ) ešte v minulom roku, nemá štát dostatok financií. Ak by k zvyšovaniu pristúpil, bolo by ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Uviedla to po rokovaní s LOZ ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská

18. septembra

V indexe ekonomickej slobody si Slovensko polepšilo podľa posledných údajov z roku 2010 o 0,7 bodu. So 7,45 bodu z desiatich sa tak posunulo z 36. priečky na 33. miesto spomedzi 144 hodnotených krajín. Ekonomická sloboda, teda miera štátnych zásahov a regulácie, tak bola podľa rebríčka v našej krajine porovnateľná napríklad s Nemeckom, ktoré skončilo na 31. priečke, či 25. Maltou a Nórskom.

Parlament v utorok posunul do druhého čítania návrh novely Zákonníka práce. Od začiatku budúceho roka by sa mal po prepustení zamestnanca, ktorého pracovný pomer trval dlhšie ako dva roky, obnoviť súbeh výpovednej lehoty a odstupného.

Národná banka Slovenska zvýšila svoj odhad hospodárskeho rastu na tento rok. Podľa aktuálnej prognózy by totiž slovenské hospodárstvo malo v tomto roku stúpnuť o 2,7 %, kým v júni sa očakával rast na úrovni 2,5 %. Prognózu pre budúci rok centrálna banka zrevidovala smerom nadol, a to z pôvodných 3,1 % na 2,0 %.

Slovensko zastavilo import alkoholu vyrobeného v ČR a samotný dovoz alkoholu z ČR. Ako informovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, rozhodla o tom komisia zložená z ministrov a predstaviteľov ďalších štátnych orgánov.

Parlament schválil zákon o inteligentných dopravných systémoch v cestnej doprave. Hlavným zámerom zákona je podľa ministerstva dopravy zabezpečiť prevzatie európskej smernice z júla 2010 o rámci na zavedenie inteligentných dopravných systémov v oblasti cestnej dopravy a na rozhrania s inými druhmi dopravy. Celkové predpokladané náklady na realizáciu NSDI, ktorého súčasťou bude Národné dopravné informačné centrum (NDIC), by mali dosiahnuť maximálne 150 mil. eur.

19. septembra

Predseda Telekomunikačného úradu (TÚ) SR Ladislav Mikuš zamietol rozklad spoločnosti Slovak Telekom a.s. (ST) a potvrdil tak rozhodnutie TÚ, že ST nevznikol nárok na úhradu čistých nákladov spojených s vykonávaním univerzálnej služby v rokoch 2009 a 2010. Rozhodnutie už nadobudlo právoplatnosť.

Ministerstvo dopravy a Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) začali sériu rokovaní so zástupcami Európskej komisie (EK) o dodatočnom hodnotení vplyvov plánovanej stavby diaľnice D1 Turany – Hubová na chránené biotopy prírody na území Natura 2000.

Návrhom opozičnej SDKÚ-DS na zvýšenie hranice, od ktorej vzniká povinnosť platiť preddavky na daň z príjmov fyzických osôb, sa budú poslanci NR SR zaoberať až na jednom z ďalších rokovaní parlamentu. Predkladatelia novely, ktorá už prešla prvým čítaním, sa pre posunutie návrhu rozhodli preto, aby zvýšili jeho šance na schválenie.

Ministri na stredajšom rokovaní vlády prerušili rokovanie o poskytnutí stimulov pre deväť podnikov, ktoré ich mali dostať vo forme daňových úľav v celkovej hodnote vyše 101 mil. eur. Ako informoval šéf rezortu financií Peter Kažimír, ministri si vyžiadali ešte ďalšie doplňujúce informácie a vybrané body prerokujú na budúcom zasadnutí.

20. septembra

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v auguste 13,19 %, čo je oproti júlu tohto roka pokles o 0,08 percentuálneho bodu. Vrátila sa tak na májovú úroveň, kedy bola miera nezamestnanosti najnižšia v tomto roku. V porovnaní s augustom vlaňajška ide o nárast miery nezamestnanosti o 0,07 percentuálneho bodu.

Sestry aj lekári odmietli spoločný zákon, ktorý by upravoval mzdové nároky všetkých pracovníkov v zdravotníctve. „Nemyslím si, že vytvorenie jednotného zákona je správna cesta pre pokoj v zdravotníctve,“ skonštatoval po štvrtkovom rokovaní s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

Dôležité vo francúzsko-slovenských vzťahoch je to, že máme rovnaké názory na význam eura, eurozóny a Európskej únie, vyhlásil slovenský premiér Robert Fico po stretnutí s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom v Paríži. Ako uviedol, v týchto projektoch obe strany vidia budúcnosť a preto urobia všetko preto, aby prežili a boli úspešné

21. septembra

Národná banka Slovenska (NBS) udelila skupine J&T predchádzajúci súhlas na navýšenie akcionárskeho podielu v Poštovej banke. Ako ďalej informovala skupina J&T, súhlas centrálnej banky je potvrdením už avizovaného strategického partnerstva medzi J&T a doterajším majoritným akcionárom Poštovej banky – spoločnosťou Istrokapital SE

Občanov čaká už od októbra tohto roku zvýšenie viacerých správnych poplatkov. Prezident Ivan Gašparovič už totiž podpísal novelu zákona o správnych poplatkoch, na základe ktorej sa zvýšia poplatky v oblasti verejnej správy, v rámci stavebnej činnosti či v oblasti dopravy.

Spotrebná daň z tabakových výrobkov stúpne už od októbra tohto roka a viac, ako pôvodne navrhovalo ministerstvo financií ešte za predchádzajúcej vlády. Novelu zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorú poslanci NR SR schválili 11. septembra, už podpísal aj prezident Ivan Gašparovič.

Európska komisia (EK) povolila ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny presun 70 miliónov eur na podporu zamestnanosti z operačného programu Vzdelávanie do operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia

24. septembra

Podmienky pre vypracovanie budúcoročného štátneho rozpočtu sa podľa ministra financií Petra Kažimíra zhoršujú. A to hlavne vzhľadom na prehodnotenie prognóz ekonomického vývoja a následnú prognózu daňových a odvodových príjmov. „Z tohto pohľadu som aj požiadal sociálnych partnerov o trpezlivosť, pretože finálna verzia rozpočtu bude naozaj predložená až v dňoch ôsmeho, deviateho a desiateho októbra, keď už bude na stole a budeme o nej rokovať,“ vyhlásil po pondelkovom rokovaní tripartity Kažimír.

Zástupcovia vlády sa v pondelok so zamestnávateľmi a odborármi opätovne nedohodli na zvýšení minimálnej mzdy od začiatku budúceho roka. Ako po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, o výške minimálnej mzdy tak rozhodne vláda.

25. septembra

Návrh SDKÚ-DS na zavedenie licencií na platenie daní a odvodov nezískal podporu poslancov NR SR. Poslanci neposunuli návrh zákona o živnostenských licenciách do druhého čítania.

Po centrálnej banke a ministerstve financií revidujú svoje prognózy budúcoročného hospodárskeho rastu aj bankové domy. Tie totiž podľa pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska (NBS) medzi bankovými analytikmi v septembri znížili odhad rastu ekonomiky na budúci rok oproti augustu o 0,2 percentuálneho bodu na 2,2 %. Prognózu tohtoročného rastu ponechávajú analytici bez zmeny rovnako na úrovni 2,2 %

Protimonopolný úrad SR (PMÚ) schválil vstup českého podnikateľa Petra Syrovátka do spoločnosti SkyToll, a.s. Český podnikateľ vstúpil do firmy SkyToll prostredníctvom spoločnosti Sevenra N.V., ktorá odkúpila 90-percentný podiel spoločnosti Ibertax, ktorá je väčšinovým akcionárom prevádzkovateľa mýtneho systému – firmy SkyToll.

O prevádzku pavilónu na výrobu pandemickej vakcíny v Malackách nie je záujem. Rokovania Správy štátnych hmotných rezerv, ministerstva zdravotníctva ako i ďalších organizácií s oslovenými farmaceutickými spoločnosťami, ktoré sú etablované na slovenskom trhu, boli neúspešné.

26. septembra

Materiál, ktorý navrhuje, ako má Slovensko prejsť zo systému viacerých zdravotných poisťovní na jednu, je už na svete. Ministerstvo zdravotníctva predložilo do medzirezortného pripomienkového konania „Projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia v Slovenskej republike“. V hre naďalej zostávajú tri možnosti ako vytvoriť jednu zdravotnú poisťovňu, a to správa poistného kmeňa, odkúpenie akcií či vymedzených aktív alebo vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní.

Vláda na výjazdovom rokovaní v Michalovciach schválila dva milióny eur na aktivity samospráv okresov Michalovce a Sobrance pri riešení sociálno-ekonomickej situácie. Ako po zasadaní informoval premiér Robert Fico, vláda v Michalovskom okrese podporí rôzne projekty sumou 1,6 milióna eur a v Sobraneckom okrese rozdelia na projekty 386 000 eur.

Projekt na zavedenie unitárneho systému verejného zdravotného poistenia z dielne Ministerstva zdravotníctva SR (MZ) je v rozpore s ústavou a európskym právom. Nie je zameraný v prospech pacienta a nezabezpečuje chýbajúce zdroje v zdravotníctve. Vyhlásil to v stredu na brífingu generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan.

V pobočke Sociálnej poisťovne vo Vranove nad Topľou sa zaregistrovalo prvých 33 žien z celkového počtu 200 zamestnancov, ktorým skrachovaná firma Slotex Fashion dlhuje mzdy za tri mesiace. Sociálna poisťovňa by im mala v krátkom čase preplatiť trikrát po 100 eur ako preddavky za nevyplatené mzdy z garančného fondu.

Súčasné opatrenia vlády na pomoc poľnohospodárom sú neúčinné, podobajú sa viac propagande a ich následkom bude len ďalšie zvyšovanie cien potravín. Vyhlásil to na stredajšom tlačovom brífingu podpredseda strany Most-Híd a bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

27. septembra

Nová jadrová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach tak skoro postavená nebude. Ako uviedol na medzinárodnej konferencii SES 2012 minister hospodárstva Tomáš Malatinský, najskôr by mohlo Slovensko počítať s novou jadrovou elektrárňou o trinásť rokov

Trnavská automobilka PSA Peugeot Citroën pre klesajúci dopyt po vozidlách redukuje výrobu. V poslednom štvrťroku tohto roku zastaví výrobu na 21 dní. Automobilka v tomto roku nevyrábala už dvanásť dní. Aktuálna situácia nebude mať podľa automobilky žiaden vplyv na

Vláda bude nútená na dodržanie budúcoročného deklarovaného schodku verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu opäť hľadať dodatočné milióny. Podľa aktuálnej daňovej prognózy rezortu financií je totiž výpadok príjmov oproti súčasnému návrhu rozpočtu verejnej správy v budúcom roku 233 mil. eur. Minister financií Peter Kažimír však tvrdí, že dodržanie trojpercentného deficitu zostáva absolútnou prioritou, ktorá bude dodržaná. Ďalšie zvyšovanie daní však odmieta.

28. septembra

Ministri odsúhlasili novelu zákona o dani z príjmov, na základe ktorej sa s účinnosťou od začiatku budúceho roka zavedú viaceré zmeny v daňovej oblasti. Ministerstvo financií v novele pripravilo napríklad obmedzenie možnosti uplatnenia 40-percentných paušálnych výdavkov v maximálnej výške 5 040 eur ročne, resp. 420 eur mesačne. Rovnako rezort pripravil zrušenie možnosti uplatnenia paušálnych výdavkov pri prenájme nehnuteľností, či zvýšenie sadzby dane z príjmov pre právnické osoby na 23 %.

Sídlo Finančného riaditeľstva SR by sa malo presunúť do Banskej Bystrice. Rezort financií chce zrušiť aj Kompetenčné centrum finančných operácií a jeho kompetencie presunúť na finančné riaditeľstvo. Vyplýva to z novely zákona o orgánoch štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva, ktorú v piatok schválila vláda Roberta Fica.

Zákaz vernostných systémov na lieky na predpis ako aj zrušenie reťazcov verejných lekární je o čosi reálnejšie. Vláda na svojom mimoriadnom piatkovom rokovaní odobrila rozsiahle zmeny v návrhu novely zákona o liekoch, medzi ktorými sú aj spomínané opatrenia.

Maximálna lehota splatnosti faktúr v rámci dodávateľsko-odberateľských vzťahov by sa mala v budúcom roku obmedziť. Túto zmenu v rámci novely Obchodného zákonníka v piatok odsúhlasila vláda. Návrh stanovuje maximálnu lehotu splatnosti na 60 dní, pričom pre subjekty verejného práva, ako sú napríklad vyššie územné celky (VÚC), obce či štátne orgány by mala platiť len 30-dňová lehota splatnosti.

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie Slovenska klesol. V júni sa totiž podľa spresnených údajov Národnej banky Slovenska (NBS) znížil o takmer 390 mil. eur, keď kumulatívne od začiatku roka dosiahol 854,6 mil. eur. Rozhodujúci vplyv na bilanciu bežného účtu má naďalej zahraničný obchod, ktorý vykázal za prvých šesť mesiacov prebytok 1,73 mld. eur.


29. septembra

Asociácia súkromných lekárov (ASL) má záujem spolupracovať s ministerstvom pri vytváraní unitárneho systému zdravotného poistenia, hoci systém s viacerými poisťovňami považuje za lepší. Uviedol to po valnom zhromaždení asociácie jej čerstvo zvolený staronový prezident Ladislav Pásztor

Súvisiace články

Aktuálne správy