Ekonomika Srbska klesla v 2. kvartáli medziročne o 0,8 %

Belehrad 28. septembra (TASR) – Srbská ekonomika zaznamenala v 2. kvartáli medziročný pokles o 0,8 %, čo znamená výraznejšiu recesiu, než vláda pôvodne predpokladala. Príčinami sú rastúci štátny dlh, vysoký rozpočtový deficit a kríza v eurozóne, ktorá je kľúčovým obchodným partnerom Srbska. Informoval o tom dnes srbský štatistický úrad.
Výsledok je tak horší, než úrad predbežne zverejnil v auguste, keď uviedol pokles hrubého domáceho produktu (HDP) za 2. štvrťrok na úrovni 0,6 %. Na porovnanie, v 1. kvartáli 2012 sa ekonomika prepadla oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka o 1,3 %.
Srbsko chce získať nový úver od Medzinárodného menového fondu (MMF), ten však začiatkom septembra srbskú vládu informoval, že najskôr musí obnoviť nezávislosť centrálnej banky a okrem toho skresať výdavky. Fond varoval, že štátny dlh by do konca roka mohol prekročiť hranicu 60 % HDP, čo je pre štát ako Srbsko príliš vysoká úroveň.
Belehrad uviedol, že zatiaľ sa mu podarilo získať 1 miliardu USD (776,76 milióna eur) na dlhopisových trhoch a ďalšiu miliardu dolárov si plánuje požičať od Ruska.
Vláda očakáva, že za celý rok 2012 klesne srbská ekonomika o 0,5 až 1 %. V nasledujúcom roku by sa podľa ministra financií Mladjana Dinkiča mala vrátiť k rastu, pričom ten by mohol dosiahnuť 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy