Španielsko aj v júli zaznamenalo odlev kapitálu, už 13. mesiac po sebe

Madrid 28. septembra (TASR) – Španielsko aj v júli stratilo kapitál za miliardy eur, a to už 13. mesiac po sebe. Investori majú totiž obavy z finančných problémov krajiny a z recesie jej ekonomiky. Informovala o tom dnes centrálna banka v Madride, ktorá zároveň upozornila, že odlev kapitálu zo štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny sa v júli 2012 v porovnaní s júnom spomalil.
Z údajov banky vyplýva, že bez započítania jej operácií v júli odtiekol zo Španielska kapitál v hodnote 15 miliárd eur. To je nižšia suma ako 56,6 miliardy eur, ktoré z krajiny odišli v júni tohto roka. No za 13 mesiacov do konca júla 2012 prišlo Španielsko o kapitál v celkovej hodnote 331 miliárd eur.
Podľa analytikov dôvodom júlového spomalenia odlevu financií bol pokles medzibankových operácií, do ktorých je zahrnutý aj presun kapitálu. To znamená, že na základe júlových údajov nie je možné odhadnúť, ako sa bude situácia ďalej vyvíjať.
Španielsko v júli zaznamenalo prebytok bežného účtu vo výške 499,7 milióna eur, zatiaľ čo v júni malo deficit 257,2 milióna eur. Za kladné júlové saldo krajina čiastočne vďačí aj zvýšenému prílevu turistov. Španielsko je vyhľadávanou letnou turistickou destináciou.
Napriek týmto pozitívnym správam krajina zápasí s rastúcimi nákladmi na obsluhu svojho dlhu. Guvernér Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi minulý mesiac oznámil, že banka obnovuje program nákupu dlhopisov štátov eurozóny, aby im pomohla stlačiť výnosy. Ale pod podmienkou, že dané štáty oficiálne požiadajú Európsku úniu (EÚ) o pomoc a akceptujú podmienky s ňou spojené.
Vláda v Madride medzitým pripravila drastický úsporný rozpočet na rok 2013. Viacerí analytici to označili za pokus kabinetu predísť veriteľov, ktorí budú za pomoc žiadať zavedenie prísnych úsporných opatrení.
Madrid už údajne rokuje s Bruselom o podmienkach finančnej pomoci v prípade, že požiada o nákup svojich dlhopisov.
Podľa predbežných údajov centrálnej banky aj v auguste sa odlev kapitálu zo Španielska spomalil, ale v tomto mesiaci vrcholí dovolenková sezóna v západnej Európe, takže ani tento údaj nemožno považovať za smerodajný. Navyše, vklady klientov španielskych bánk v auguste klesli na najnižšiu úroveň za tri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy