Pokoj s emóciami

Dnes trh nešetril zaujímavými scenármi. V popoludňajších hodinách sme boli svedkami pokojného close-u keď hlavné európske akciové indexy zatvorili v miernom pluse. Konkrétne FTSE +0.20 %, DAX + 0.19 %, CAC 40 +0.72 %. Americké trhy taktiež nepriniesli markantné zmeny keď si pripísali iba o niečo vyššie percentuálne zmeny zelených čísiel. Hlavné americké indexy zatvorili Dow Jones +0.54 %, S&P 500 +0.96 %. Aj keď sa na prvý pohľad zdá že máme za sebou nudný obchodný deň, nie je tomu tak.

Zaujímavý scenár sme mohli vidieť pri obchodovaní s komoditami. Zlato sa dnes začalo obchodovať v miernom tempe okolo 1752 USD za trójsku uncu keď však v poobedňajších hodinách začalo získavať a dostalo sa až k attacku hranice 1780 USD ktorú vo večerných hodinách nakoniec aj prekonalo. Zlato tak posilnilo až o 1.45 % oproti včerajšku. Žltý kov taktiež dosiahol rekord v ocenení v EUR a švajčiarskom franku v dôsledku obáv, že centrálne banky budú naďalej znehodnocovať meny, čím sa zvýšila atraktívnosť drahých kovov. Investori považujú drahé kovy za perspektívnu investíciu, čo potvrdzuje aj tohto ročný rast 14 % keďže sa začiatkom roka trójska unca zlata predáva za 1379.32 EUR.

Ďalšie veľké zmeny zaznamenala európska ropa Brent keď za jediný deň dokázala pridať až 2.2 % čím potvrdila svoju vysokú volatilitu v posledných týždňoch. Vo večerných hodinách sa európske čierne zlato obchodovalo na úrovni 112.47 USD za barel.

Ekonomickými zaujímavosťami sa dnes zviditeľnilo Španielsko, keď španielsky premiér Marian Rajoy oznámil piaty balík rozpočtových a legislatívnych opatrení, ktoré majú pomôcť prekonať aktuálnu krízu v krajine. Vláda plánuje zaviesť 43 nových opatrení na podporu ekonomiky za 6 mesiacov. Tento krok je zo strany Španielska vnímaný rozumne, keď si podľa reakcii necháva otvorené zadné dvierka k prijatiu pomoci od európskej únie, čo je možný scenár do budúcnosti.

David Mézes, junior analytik Capital Markets, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy