Zisk poistného sektora v prvom polroku poklesol

Ziskovosť poisťovní v prvom polroku 2012 medziročne klesla o 15,5 %, čo je však podľa Národnej banky Slovenska spôsobené vysokým ziskom v roku 2011.

Zisk poistného sektora v prvom polroku medziročne poklesol o 15,5 % na 94,4 mil. eur. Ako ďalej konštatuje Národná banka Slovenska v Správe o stave a vývoji finančného trhu za prvý polrok 2012, vzhľadom na rekordne vysoký zisk v roku 2011 je to však stále veľmi dobrý výsledok. Zisk vzrástol medziročne u dvoch tretín poisťovní a počet poisťovní v strate sa znížil na dve. Zisk poistného sektora je podľa centrálnej banky výrazne koncentrovaný, keď najväčšie tri poisťovne tvorili až 75 % zisku celého poistného sektora, kým ich podiel na aktívach poistného sektora je iba 62 %.

V rámci celkového poistného má trh podľa centrálnej banky za sebou v prvom polroku mierny medziročný nárast, o ktorý sa postaralo životné poistenie. V rámci neho pokračovali trendy z minulého roka, keď rast poistného podporil najmä silný nárast v investičnom životnom poistení a pripoistení, kým klasické životné poistenie zaznamenalo opäť pokles poistného aj poistných zmlúv. Objem aj frekvencia odkupov ďalej rastú, klesli však náklady na dožitie.

Rast poistného v neživotnom poistení bol najmä v poistení majetku, kým v havarijnom poistení a povinnom zmluvnom poistení pokračuje podľa centrálnej banky trend zlacňovania poistného. V porovnaní s minulým rokom sa znížil aj počet zmlúv v poistení áut. Pozitívom je podľa NBS istá stabilizácia poistných kmeňov. Škodovosť opäť klesla a pohybuje sa na najnižších úrovniach od roku 2006.

Súvisiace články

Aktuálne správy