Grécko paralyzoval generálny štrajk

Atény 26. septembra (TASR) – Grécke odbory začali dnes generálny štrajk proti novému kolu rozpočtových škrtov, ktoré naplánovala pravicová vláda. Je to prvý celoštátny štrajk, odkedy sa premiér Antonis Samaras v júni ujal moci.
Masové demonštrácie prebiehajú proti škrtom v hodnote asi 11,5 miliardy eur, ktoré požadujú medzinárodní veritelia výmenou za záchranné pôžičky. Škrty sa majú dotknúť najmä platov, dôchodkov a sociálnych benefitov.
Generálny štrajk zvolali dva najväčšie odborové zväzy, ktoré zastupujú polovicu pracovných síl v krajine.
V Grécku dnes zostali zakotvené lode, zatvorené obchody i múzeá a pamiatky. Pracovníci leteckej dopravy budú štrajkovať dopoludnia tri hodiny, v dôsledku čoho museli zrušiť desiatky letov.
V hromadnej doprave v Aténach bude štrajk trvať dvakrát po tri hodiny. V nemocniciach ošetrujú len naliehavé prípady a celých 24 hodín štrajkujú pracovníci štátneho sektora na ministerstvách, v štátnych podnikoch či školách.
V centre Atén na poriadok dohliada 3000 policajtov, dvojnásobok ich zvyčajne nasadzovaného počtu, keďže úrady sa pripravili na výtržnosti, ktoré poznačili minulé protestné akcie.

Súvisiace články

Aktuálne správy