Nové sídlo ECB vo Frankfurte nad Mohanom bude stáť vyše 1 miliardu eur

Brusel 21. septembra (TASR) – Nová budova Európskej centrálnej banky (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom bude stáť viac ako 1 miliardu eur. Uviedol to dnes európsky internetový denník EUobserver. Budova inštitúcie, ktorá zachraňuje EÚ pred dlhovou krízou, bude predražená o vyše 200 miliónov eur.
Mrakodrapy vo forme dvoch polygonálnych veží spojených átriom by mali odovzdať do užívania k 1. januáru 2014, a to aj napriek šesťmesačnému sklzu vo výstavbe, tvrdia zdroje ECB.
Výstavba vlastného sídla ECB sa začala v roku 2010 a do novej budovy z dvoma 43- a 45-poschodovými vežami by sa malo zmestiť všetkých asi 2600 zamestnancov tejto inštitúcie. Podľa stavebných plánov bude budova ECB takzvaným "vertikálnym mestom".
Jeden z členov výkonného výboru ECB Jorg Asmussen pre EUobserver priznal, že celkové náklady na výstavbu prvého vlastného sídla banky budú asi o 200 miliónov eur vyššie, než sa prvotne rátalo. Pôvodný rozpočet bol vo výške 850 miliónov eur. A dodal, že doteraz sa do výstavby budovy vysokej 185 metrov investovalo 530 miliónov eur.
Dôvodom predraženia výstavby sú podľa Asmussena viaceré nepredvídané problémy. Išlo napríklad o zistenie, že pozemok určený na výstavbu treba dekontaminovať alebo že oceľové nosníky bude treba posilniť. Banka mala okrem toho aj ťažkosti so zháňaním kontraktora na výkon stavebných prác.
Od založenia v roku 1998 ECB nemala vlastné sídlo a musela prenajímať viaceré priestory pre svojich zamestnancov v takzvanej euroštvrti vo Frankfurte nad Mohanom a tiež v centre mesta.

Súvisiace články

Aktuálne správy