Železnice môžu za zdravotnícke služby zaplatiť 4,5 mil. eur

Štátny správca železničnej infraštruktúry vyhlásil tender na poskytovanie služieb zdravotnej starostlivosti počas troch rokov. Poskytovateľa služieb chce vybrať cez elektronickú aukciu.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) predpokladajú za poskytovanie služieb zdravotnej starostlivosti počas troch rokov zaplatiť 4,5 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Štátny správca železničnej infraštruktúry vyhlásil tender vo Vestníku verejného obstarávania, pričom jeho súčasťou je poskytovanie pracovnej zdravotnej služby a vykonávanie školení v poskytovaní prvej pomoci pre určených zamestnancov.

Zákazka je rozdelená na štyri časti pre košický, bratislavský, zvolenský a žilinský región. Otváranie ponúk je plánované 6. novembra, o súťažné podklady je možné požiadať do 25. októbra. Železnice plánujú vybrať poskytovateľa zdravotníckych služieb v následnej elektronickej aukcii.

„Služby zdravotnej starostlivosti zabezpečujú ŽSR pre svojich zamestnancov z dôvodu zaistenia bezpečnosti železničnej dopravy a ochrany zdravia pri práci,“ informovali železnice. Pracovné činnosti, ktoré sú dôležité z hľadiska bezpečnosti prevádzkovania dráhy a dopravy na dráhe, môžu vykonávať len zamestnanci spĺňajúci zdravotnú spôsobilosť. Dôvodom je, aby práce vykonávané v sťažených a zdravie poškodzujúcich podmienkach nemali negatívny vplyv na zdravie zamestnancov.

Účastníci v tendri majú preukázať, že celkový objem všetkých zmlúv o zdravotnej starostlivosti, ktoré realizovali v rokoch 2009 až 2011, dosahuje pre Košice minimálne 2,7 mil. eur, Bratislavu 3 mil. eur, Zvolen 1,05 mil. eur a Žilinu 1,5 mil. eur bez DPH. Polovicu z uvedených súm majú tvoriť služby súvisiace s posudzovaním zdravotnej spôsobilosti osôb pri prevádzkovaní dráhy a doprave na dráhach.

Železnice Slovenskej republiky vznikli 1. januára 1993 rozhodnutím vlády SR o zriadení štátneho podniku. Od 1. januára 2002 sa na základe Projektu transformácie a reštrukturalizácie rozdelili na dva samostatné subjekty – ŽSR a Železničnú spoločnosť, a.s. ŽSR majú základné imanie 800,17 mil. eur, spravujú a prevádzkujú železničnú infraštruktúru, vrátane tratí a staníc.

Súvisiace články

Aktuálne správy