Britská BP by mohla získať po Kremli druhý najväčší podiel v Rosnefti

Moskva/Londýn 20. septembra (TASR) – Britská ropná firma BP je blízko uzatvoreniu dohody s ruskou štátnou ropnou spoločnosťou Rosnefť, v rámci ktorej by sa stala v Rosnefti kľúčovým akcionárom. Informoval o tom dnes ruský ekonomický denník Kommersant.
Podľa Kommersantu by firma Rosnefť mala na základe dohody získať 50-% podiel v rusko-britskom spoločnom podniku TNK-BP, ktorý (podiel) momentálne vlastní britská spoločnosť. Druhú polovicu spoločného podniku kontroluje konzorcium AAR patriace ruským miliardárom.
BP by za predaj svojho podielu v TNK-BP mala získať v hotovosti 10 až 15 miliárd USD (7,69 až 11,54 miliardy eur) a navyše okolo 12,5 % akcií Rosnefti. Tým by sa stala po ruskej vláde druhým najväčším akcionárom v ruskej ropnej spoločnosti.
Tlačová služba Kremľa ešte začiatkom týždňa informovala, že ruský prezident Vladimir Putin sa stretol so šéfom Rosnefti Igorom Sečinom, výkonným riaditeľom BP Robertom Dudleym a predsedom správnej rady BP Carlom-Henricom Swanbergom.
Účastníci schôdzky sa k detailom rokovaní odmietli vyjadriť, no podľa Kommersantu, ktorý sa odvolal na nemenované zdroje, diskutovali o predaji 50-% podielu britskej firmy v TNK-BP. Rosnefť momentálne rokuje s bankami s cieľom získať úvery za spomínaných 10 až 15 miliárd USD na financovanie akvizície. Zdroje dodali, že polovicu z podielu chce vyplatiť v hotovosti a druhú polovicu prostredníctvom výmeny akcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy