Obchodný deficit Japonska dosiahol v auguste 754,1 mld. jenov

Tokio 20. septembra (TASR) – Japonsko zaznamenalo v auguste obchodný deficit vo výške 754,1 miliardy jenov (7,37 miliardy eur), čo znamená schodok druhý mesiac po sebe. Oznámilo to dnes japonské ministerstvo financií.
V porovnaní s augustom minulého roka deficit klesol, keďže vtedy dosiahol hodnotu 777,5 miliardy jenov, avšak v medzimesačnom porovnaní sa schodok výrazne prehĺbil. V júli zaznamenalo Japonsko obchodný deficit na úrovni 528,9 miliardy jenov. Pod tento vývoj sa podpísal najmä slabší vývoz v dôsledku silného jenu a problémov vo svetovej ekonomike.
Export klesol medziročne o 5,8 % na 5,05 bilióna jenov, pričom medziročný pokles vývozu zaznamenalo Japonsko už tretí mesiac po sebe. Klesol aj dovoz, avšak len o 5,4 % na 5,8 bilióna jenov.
Nemalou mierou sa pod pokles vývozu podpísala dlhová kríza v Európe. Vývoz do Európskej únie klesol medziročne až o 22,9 % na 477,9 miliardy jenov, čo predstavuje pokles už 11. mesiac po sebe. Klesol ale aj export do Ázie vrátane Číny, a to o 6,7 % na 2,84 bilióna jenov. Tento trh je pre Japonsko najdôležitejší, nakoľko sa na celkovom vývoze krajiny podieľa vyše 56 %.
Naopak, export do USA vzrástol o 10,3 % na 886,9 miliardy jenov. Znamená to rast vývozu na americký trh už desiaty mesiac po sebe. Najväčšou mierou sa na tom podieľal vývoz automobilových komponentov a stavebných strojov.

Súvisiace články

Aktuálne správy