Aktivita sektora služieb eurozóny v septembri prudko klesla

Londýn 20. septembra (TASR) – Ani nový program Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá sa rozhodla vykupovať dlhopisy eurozóny, zatiaľ neprispel k oživeniu súkromného sektora. Jeho aktivita tento mesiac znova klesla, a to na najnižšiu úroveň od marca 2009. To zvyšuje pravdepodobnosť, že eurozóna sa už v tomto kvartáli prepadne do recesie. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry Markit.
Prieskum odhalil, že index nákupných manažérov (Purchasing Managers Index, PMI) zo sektora služieb v eurozóne, ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, a tým aj ekonomiky, v septembri 2012 prudko klesol na 46 bodov z augustových 47,2 bodu. Ani podľa najpesimistickejšieho odhadu jedného z analytikov, ktorých oslovila agentúra Reuters, sa nemal dostať hlbšie ako na 46,5 bodu. Hodnota indexu nižšia ako 50 bodov signalizuje, že daný sektor nerastie, ale naopak, jeho výkon sa znižuje. Na príčine je slabý výsledok Španielska a Talianska a prekvapujúco aj Francúzska.
"Dúfali sme, že oznámenie ECB o intervencii na dlhopisových trhoch, ak o ňu Španielsko a Taliansko požiadajú, pomôže zvýšiť dôveru podnikateľov, ale zdá sa, že sa tak nestalo," konštatoval hlavný ekonóm Markit Chris Williamson.
Aj hodnota kombinovaného indexu nákupných manažérov pre sektor služieb i výroby sa tento mesiac znížila o niečo viac, ako analytici očakávali, a to z augustových 46,3 bodu na 45,9 bodu, a nie na 46 bodov.
Iba výrobný sektor pozitívne prekvapil, keďže jeho PMI v septembri vzrástol na 46 bodov z 45,1 bodu v auguste, ale neprekonal zlomovú hranicu 50 bodov.
Analytici na základe týchto výsledkov predpovedajú, že ekonomika eurozóny v 3. kvartáli klesne strmšie, ako pôvodne odhadovali, a to o 0,6 % namiesto o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy