SDKÚ-DS posúva návrh na zvýšenie hranice pre preddavky

Predkladatelia novely zákona o dani z príjmov, ktorá už prešla prvým čítaním, sa pre tento krok rozhodli preto, aby zvýšili šance návrhu na schválenie.

Návrhom opozičnej SDKÚ-DS na zvýšenie hranice, od ktorej vzniká povinnosť platiť preddavky na daň z príjmov fyzických osôb, sa budú poslanci NR SR zaoberať až na jednom z ďalších rokovaní parlamentu. Predkladatelia novely, ktorá už prešla prvým čítaním, sa pre posunutie návrhu rozhodli preto, aby zvýšili jeho šance na schválenie.

„Rokovali sme s ministerstvom financií a ich požiadavka bola, že to podporia s tým, že keď pôjde súčasne aj ich návrh novely zákona o dani z príjmov, aby to išlo v rovnakom čase“, priblížil v stredu dôvod posunutia novely jeden z jej predkladateľov poslanec SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Opoziční poslanci navrhli zvýšiť hranicu na platenie preddavkov zo súčasných 1 660 eur na 2 500 eur.

Návrhy SDKÚ-DS týkajúce sa podnikateľského prostredia boli jednou z tém stredajšieho rokovania opozičnej strany so zástupcami živnostníkov a malých podnikov. Podľa Ivana Štefanca boli ďalšou z tém aj pripravované zmeny v Zákonníku práce. „Potvrdili sa nám obavy, že predraženie pracovného miesta bude vyháňať prácu zo Slovenska a už aj teraz sa stretávajú predstavitelia živnostníkov a malých podnikateľov, aj my s tým, že ľudia rušia živnosti, že sa presúvajú niektorí ľudia bohužiaľ do šedej ekonomiky,“ uviedol po stretnutí Štefanec. SDKÚ-DS sa podľa jeho slov pokúsi v ďalšom rokovaní o tejto novele presadiť sadu pozmeňujúcich návrhov, ktoré by podľa jeho slov mali zabezpečiť, aby sa škodlivé ustanovenia Zákonníka práce nevzťahovali na malých podnikateľov.

Vládou pripravované zmeny v Zákonníku práce, ale aj opatrenia v daňovej či odvodovej oblasti vplývajú na správanie podnikov aj podľa prezidenta Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimíra Sirotku. Niektoré podniky podľa jeho slov už obmedzujú ochotu riskovať či rozvíjať svoje aktivity. „Prejavuje sa skôr fáza vyčkávania, utlmujú sa rozvojové procesy v malých firmách,“ upozornil Sirotka.

Súvisiace články

Aktuálne správy