Čerpanie programu INTERACT II k 30. júnu dosiahlo vyše 34 %

Využívanie európskych prostriedkov v Operačnom programe INTERACT II koncom júna tohto roka predstavovalo 10,308 mil. eur a oproti záveru minulého roka vzrástlo o 6,92 percentuálneho bodu.

Čerpanie finančných prostriedkov v Operačnom programe INTERACT II zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja dosiahlo ku koncu júna tohto roka 10,308 mil. eur. Zo záväzku uvedeného programu v súčasnom programovom období 2007 až 2013 to predstavuje 34,19 % a oproti stavu ku koncu minulého roka sa čerpanie zvýšilo o 6,92 percentuálneho bodu. Vyplýva to zo správy ministerstva dopravy o implementácii a čerpaní Operačného programu INTERACT II k 30. júnu 2012, ktorú schválila vláda.

Program INTERACT II na roky 2007 až 2013 je súčasťou európskej teritoriálnej spolupráce v rámci využívania štrukturálnych fondov Európskej únie. Hlavným cieľom programu je poskytovať podporu pri účinnejšej a efektívnejšej implementácií programov európskej teritoriálnej spolupráce. Určený je pre inštitúcie a orgány vytvorené v Európe na riadenie programov európskej teritoriálnej spolupráce, najmä riadiace orgány, spoločné technické sekretariáty, monitorovacie výbory, národné kontaktné body, certifikačné orgány a orgány auditu.

Podľa memoranda k implementácii programu INTERACT II, ktoré uzavreli vláda SR a Bratislavský samosprávny kraj, funkciu riadiaceho orgánu vykonáva a má zodpovednosť za implementáciu programu bratislavská regionálna samospráva. Funkciu certifikačného orgánu a orgánu auditu vykonáva rezort financií a koordináciu medzi vládou a krajom, ako aj dohľad nad celkovou implementáciou zabezpečuje ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. To prevzalo túto úlohu namiesto bývalého podpredsedu vlády pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny vzhľadom na novelizáciu zákona o organizácii činnosti vlády a ústrednej štátnej správy.

Súvisiace články

Aktuálne správy