Veritelia by mali znížiť úročenie gréckeho záchranného úveru

Peking 18. septembra (TASR) – Medzinárodní veritelia by mali znížiť úročenie gréckeho záchranného úveru, tvrdí šéf Inštitútu medzinárodných financií (IIF) Charles Dallara. Dodal, že pri riešení gréckej dlhovej krízy sa kladie prílišný dôraz na úspory a ignorujú sa opatrenia na oživenie rastu v dlhodobom horizonte.
Podľa Dallaru by krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF) mali okrem zníženia úročenia predĺžiť aj dobu na plnenie ďalších škrtov prinajmenšom o dva roky. Upozornil však na to, že úprava podmienok úveru môže prísť až po tom, čo Atény začnú plniť svoje sľuby v oblasti fiškálnych reforiem. "Keď sa to stane, a ja verím, že sa to stane, som presvedčený, že eurozóna a MMF by mali urýchlene predĺžiť obdobie na fiškálnu korekciu prinajmenšom o dva roky a poskytnúť krajine miernu dodatočnú finančnú podporu, aby toto predĺženie malo zmysel."
"Je potrebných len 15 až 20 miliárd eur. Časť z nich sa dá ľahko získať znížením úročenia úverov od krajín eurozóny a MMF," myslí si Dallara. Dodal, že riešenie gréckej dlhovej krízy je príliš zamerané na krátkodobé úspory a málo pozornosti sa venuje zlepšeniu dlhodobej konkurencieschopnosti krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy