Podľa Trojky Grécko svoj dlh na stanovenú úroveň do roku 2020 nezníži

Atény 17. septembra (TASR) – Grécko nebude podľa Trojky medzinárodných veriteľov schopné splniť stanovené finančné ciele, najmä čo sa týka zníženia štátneho dlhu do roku 2020 na dohodnutú úroveň. Uviedol to dnes nemecký denník Handelsblatt, ktorý sa odvolal na nemenované zdroje z Trojky. Tú tvoria zástupcovia Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu.
Podľa veriteľov sa stanovený cieľ zníženia dlhu do ôsmich rokov na prijateľnú úroveň už nedá dosiahnuť, napísal Handelsblatt. Podmienky stanovené v rámci druhého záchranného balíka v objeme 130 miliárd eur sú tým pádom zastarané, dodal denník. Na základe týchto podmienok by Grécko malo svoj dlh znížiť najneskôr do roku 2020 na 120,5 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Očakáva sa, že do konca tohto roka vzrastie dlh Grécka na 161 % HDP. Cieľ 120,5 % HDP do roku 2020 je možný len vtedy, ak by Atény vykázali do roku 2014 primárny rozpočtový prebytok (mimo splátok dlhu) na úrovni 4,5 % HDP. Podľa zdrojov Handelsblattu k tomu však nedôjde skôr ako v roku 2016. Grécko momentálne rokuje s eurozónou o predĺžení obdobia na realizáciu reforiem a splnenie úverových podmienok.

Súvisiace články

Aktuálne správy