Samosprávy chcú lepšie a spravodlivejšie čerpať zdroje EÚ

Združenie miest a obcí Slovenska a Združenie regionálnych samospráv SK 8 navrhlo zriadiť pracovnú skupinu na prípravu územnej dohody o princípoch spolupráce s vládou.

Miestne a krajské samosprávy očakávajú lepšie a spravodlivejšie využívanie eurofondov v budúcom programovom období 2014 až 2020. Podľa nich by k tomu mohla prispieť aj pripravovaná územná dohoda o princípoch spolupráce vlády a samospráv. Má ju vypracovať pracovná skupina, ktorej vznik spoločne navrhli Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8. Rada vlády SR pre Partnerskú dohodu na roky 2014 až 2020 by mala lepšie pripraviť nasledujúce programové obdobie čerpania zdrojov Európskej únie.

„Pre nás je najdôležitejšie, aby bol menší počet operačných programov. Čerpáme 40 % programov, územná aj miestna samospráva, čiže máme svoju predstavu, aj čo sa týka partnerstva a územnej dohody,“ povedal v pondelok po prvom stretnutí uvedenej rady predseda ZMOS-u a primátor Nitry Jozef Dvonč. V tomto programovom období je podľa neho zhruba 2 500 projektov určených pre samosprávy, čo predstavuje 40 % objemu prostriedkov. Pripomenul, že boli aj úspešné projekty, ale aj veľa problémov a neúspešných projektov.

Šéf ZMOS-u považuje za potrebné odstrániť príčiny problémov, aby sa implementácia projektov zabezpečila na lepšej úrovni. Za jeden z najväčších nedostatkov pri využívaní eurofondov označil Dvonč súčasný zákon o verejnom obstarávaní. „Potom je to otázka zdĺhavého čerpania, preplácania faktúr z riadiacich orgánov. Samosprávy si mnohokrát berú preklenovacie úvery na to, aby mohli svoje projekty dokončovať, čo predražilo celý proces,“ dodal s tým, že nedostatky sa týkali aj projektov v rámci Programu rozvoja vidieka.

Predseda Trnavského samosprávneho kraja a zástupca SK 8 Tibor Mikuš očakáva, že financovanie regiónov z eurofondov bude v ďalšom sedemročnom programovom období spravodlivejšie. „Musíme úplne jasne, vecne hovoriť o cieľoch a samozrejme, o spôsobe, princípoch presadzovania týchto cieľov. Súčasných 11 operačných programov je asi tiež zdrojom určitého slabšieho čerpania,“ vyhlásil Mikuš. Predpokladá, že usporiadanie výbornej spolupráce, riadenie a alokácia eurofondov a silnejšie zapojenie regionálnych a miestnych samospráv bude určite na prospech ich čerpania. „Som presvedčený, že toto bude predstavovať významný príspevok k úspešnému čerpaniu fondov,“ povedal k príprave územnej dohody medzi samosprávami a vládou Mikuš.

Súvisiace články

Aktuálne správy