Indický premiér varoval pred zastavením reforiem

Naí Dillí 16. septembra (TASR) – Indický premiér Manmóhan Singh varoval pred negatívnymi dôsledkami pre ekonomiku, ktorý by mal odklon od reformného kurzu. Pomalé presadzovanie nevyhnutných reforiem môže podľa neho stlačiť tempo medziročného rastu na 5 %, uviedol Singh v sobotu (15. 9.). Prioritou vlády musí podľa neho zostať stimulácia ekonomiky. K tomu je treba napríklad zlepšiť rámcové podmienky pre investície. Dodal, že pravidelne bude kontrolovať pokroky pri niektorých infraštruktúrnych projektoch.
Indická vláda v piatok (14. 9.) ohlásila otvorenie maloobchodného sektora, leteckej dopravy a médií pre zahraničných investorov. Toto rozhodnutie sa z dôvodu odporu opozície mesiace odkladalo.
Indická vláda sa snaží, aby tempo rastu domácej ekonomiky dosahovalo dvojciferné čísla. Prudký rast má pomôcť pri boji s chudobou a tvorbe nových pracovných miest. V 1. kvartáli (od apríla do konca júna) prebiehajúceho fiškálneho roka 2012/2013 však indický hrubý domáci produkt (HDP) medziročne vzrástol o 5,5 %. V rovnakom období vlani ešte tempo rastu dosiahlo 8 %.
India patrí k najdôležitejším rozvíjajúcim sa ekonomikám, k takzvaným štátom BRIC (Brazília, Rusko, India, Čína). Podľa Svetovej banky bola vlani India desiatou najväčšou svetovou ekonomikou.

Súvisiace články

Aktuálne správy