Beblavý nechce poplatok za predčasné splatenie úveru v ŠFRB

V súčasnosti Štátny fond rozvoja bývania pri predčasnom splatení vyžaduje okrem úhrady aktuálneho zostatku nesplatenej istiny aj poplatok 0,5 % z jej zostatku

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 14. septembra (SITA) – Poplatky za predčasné splatenie úveru alebo časti úveru poskytnutého zo Štátneho fondu rozvoja bývania chce poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý zrušiť. V pléne Národnej rady SR v piatok podal pozmeňovací návrh k zákonu o Štátnom fonde rozvoja bývania, ktorým by sa fondu zakázalo vyžadovať od dlžníkov akékoľvek poplatky v súvislosti s predčasným splatením úveru. Umožnil by dlžníkom fondu splatiť časť alebo aj celý úver kedykoľvek. Beblavého návrh sa vzťahuje aj na doterajších dlžníkov fondu a umožní im splatiť úver kedykoľvek, nielen pri zmene úrokovej sadzby, ktorá pri štátnom fonde neexistuje. O návrhu sa bude hlasovať v utorok.

Predčasné splatenie je podľa Beblavého v záujme fondu, keďže sa mu vrátia poskytnuté finančné prostriedky a keďže fond nie je takou inštitúciou, akou sú komerčné banky, nie je dôvod žiadateľov sankcionovať za predčasné splatenie. „Týmto sa stane splatenie úveru, ktorý napríklad mladé rodiny používajú na kúpu bytu, lacnejším. Nemá totiž žiadnu logiku, aby štát odrádzal dlžníkov od predčasného splatenia, keďže fond má permanentný nedostatok prostriedkov a akékoľvek splatené peniaze hneď požičia ďalším, čakajúcim klientom. Návrh má podporu aj ministra dopravy Jána Počiatka, ktorý ju dnes v rozprave aj vyjadril,“ uviedol v piatok Beblavý.

Podľa údajov z Výročnej správy fondu za rok 2011 bolo prijatých 512 žiadostí o predčasné splatenie úveru. Z nich bolo 480 žiadostí odsúhlasených a v 64 prípadoch svoju žiadosť klienti stornovali. Dôvodom podľa Beblavého mohol byť práve vysoký poplatok. Na poplatkoch vybral fond od občanov, právnických osôb, miest a obcí 169 568,49 eur. V roku 2011 bolo uzavretých 807 úverových zmlúv, z toho 446 pre fyzické osoby, 239 pre registrované právnické osoby a 122 pre mestá a obce.

Fond je samostatnou právnickou osobou, ktorej cieľom by malo byť oživenie bytovej výstavby na Slovensku. Posudzuje žiadosti o podporu na výstavbu a kúpu bytu do vlastníctva fyzických osôb, žiadostí obcí a miest na výstavbu a kúpu nájomných bytov a zariadení sociálnych služieb, žiadosti na obnovu bytových domov či zatepľovanie bytových a rodinných domov. Podpora bytovej výstavby sa popri činnosti fondu realizuje aj za pomoci stavebného sporenia a hypotekárneho financovania bytovej výstavby. V súčasnosti pri predčasnom splatení sa platí 0,5 % z nesplatenej istiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy