Ruská centrálna banka nečakane zvýšila úrokové sadzby

Moskva 13. septembra (TASR) – Ruská centrálna banka dnes nečakane zvýšila úrokové sadzby o štvrť percentuálneho bodu. Tento krok je reakciou banky na vývoj v oblasti inflácie potom, ako rast spotrebiteľských cien prekonal úroveň 6 %, čo je maximálna úroveň celoročného inflačného cieľa stanoveného bankou.
Zvýšenie o 0,25 % znamená, že hlavná refinančná sadzba sa zvýšila na 8,25 %, jednodňová repo sadzba na 6,5 % a depozitná sadzba na 4,25 %. Väčšina analytikov oslovených agentúrou Reuters pritom počítala s tým, že centrálna banka sadzby ponechá tento mesiac na nezmenenej úrovni, aj keď samotná banka už v minulých mesiacoch naznačovala, že v blízkom období by sadzby mohla zvýšiť. Podľa analytikov však momentálne nie je situácia taká, aby ich zvyšovať musela.
"Som veľmi prekvapený krokom centrálnej banky," povedal hlavný ekonóm pre Rusko a Spoločenstvo nezávislých štátov z maklérskej spoločnosti Renaissance Capital v Moskve Ivan Čakarov. "Zvýšenie sadzieb je pochopiteľné v situácii, keď sa ekonomika prehrieva, no nie v čase, keď sa očakáva (v 2. polroku) spomalenie rastu ekonomiky," povedal. Očakáva sa, že v 2. polroku sa hospodársky rast Ruska spomalí na menej než 3 % zo 4,5 % za prvých šesť mesiacov tohto roka.
Banka však rozhodnutie vysvetlila tým, že k 10. septembru vzrástli spotrebiteľské ceny v Rusku medziročne o 6,3 %, čím prekonali celoročný inflačný cieľ, ktorý centrálna banka stanovila v rozmedzí od 5 do 6 %.
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy