Most-Híd vníma koncovú sieť nemocníc ako krok späť

Nemocnice a liečebne sú podľa nich dôležité, no zmluvy by sa nemali vynucovať zákonom či nariadením.

Strana Most-Híd vníma rozhodnutie vlády o schválení 37 koncových zdravotníckych zariadení, ktoré budú zdravotné poisťovne povinné zazmluvniť, ako krok späť. Podľa strany totiž zvýhodňuje veľké štátne nemocnice a ústavy, ktoré nie vždy hospodária s verejnými financiami najefektívnejšie.

Nemocnice a liečebne sú podľa nich dôležité, no zmluvy by sa nemali vynucovať zákonom či nariadením, ale svojou kvalitou poskytovaných služieb. „Regionálne nemocnice a nemocnice spadajúce pod VÚC sa tak dostanú do nevýhody, nakoľko budú až druhé v poradí, s ktorými uzavrú poisťovne zmluvy, samozrejme v rámci finančných možností. A pritom menšie nemocnice sú k občanom bližšie,“ uviedla strana Most-Híd.

Do koncovej siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti (PZS) sa od prvého októbra definitívne zaradí 37 zdravotníckych zariadení. Okrem všeobecných a detských nemocníc sem budú patriť aj nemocnice špecializované, z ktorých väčšina pokrýva oblasť srdcovo-cievnych chorôb, onkológie, psychiatrie či drogových závislostí. Poisťovne s týmito zariadeniami budú povinné uzatvoriť zmluvy. Zoznam nemocníc patriacich do koncovej siete schválila vláda v podobe nariadenia o verejnej minimálnej sieti PZS na svojom rokovaní v stredu a odobrila tak návrh z dielne ministerstva zdravotníctva.

Súvisiace články

Aktuálne správy