Jednotným bankovým dohľadom sa tvorí nová história EÚ

Štrasburg/Brusel 12. septembra (TASR) – Návrh, ktorý dnes predstavila Európska komisia (EK) o zriadení jednotného dohľadu nad bankami v eurozóne, podľa podpredsedu EK Maroša Šefčoviča otvára novú a významnú etapu európskej integrácie.
"Už počas diskusií v kolégiu komisárov o tomto návrhu sme mali pocit, že naozaj prechádzame cez dôležitý medzník, že sa tvorí história. Návrh, ktorý sme schválili, otvára novú a významnú etapu európskej integrácie," uviedol Šefčovič v rozhovore pre TASR.
Slovenský eurokomisár spresnil, že "cieľovou stanicou" tohto integračného procesu je banková únia. Podľa Šefčoviča návrh EK jasne definuje "cestovnú mapu" procesu vedúceho k vytvoreniu bankovej únie, pričom navrhuje, aké budú ďalšie kroky a etapy.
Prvým stupňom je podľa neho nariadenie ohľadom vytvorenia jednotného bankového dohľadu, kde hlavnú zodpovednosť preberie Európska centrálna banka (ECB). S tým je spojený ďalší návrh nariadenia, ktorým sa upravuje fungovanie Európskeho orgánu pre bankovníctvo (EBA), kde sa upravuje systém hlasovania.
"Ide o dôležité rozhodnutie, ktoré by malo byť prijaté v zrýchlenom legislatívnom konaní. A to z toho dôvodu, že vytvorenie jednotného európskeho dohľadu nad bankami určuje to, akým spôsobom bude možné vytvárať Európsky mechanizmus pre stabilitu," upozornil Šefčovič súvislosť s európskym finančným stabilizačným mechanizmom.
Šefčovič v súvislosti s novými právomocami pre ECB uviedol, že jednotný bankový dohľad bude pokrývať všetky európske banky, čiže vyše 6000 bánk. Komisia si je podľa neho vedomá skutočnosti, že finančné a dlhové problémy, cez ktoré prechádza EÚ, vo väčšine prípadov neboli spôsobené takzvanými systémovými bankami. Ale bankami, ktoré do tejto kategórie nepatrili, pričom neraz aj menšie finančné inštitúcie dokázali spôsobiť vážnu situáciu na bankovom trhu.
"Aj z tohto dôvodu sa komisia rozhodla navrhnúť jednotný dohľad pre všetky európske banky," povedal Šefčovič.
Komisár spresnil, že jednotný bankový dohľad by mal podľa návrhov EK nabiehať postupne v troch etapách, pričom celý proces by sa mal skončiť do 1. januára 2014, keď sa jednotný mechanizmus dohľadu bude vzťahovať na všetky banky.

Upozornenie: TASR vydá k správe zvukový záznam

Súvisiace články

Aktuálne správy