Kabinet odložil vymenovanie nových členov Správnej rady ÚDZS

Vláda bude o návrhu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej na vymenovanie nových členov Správnej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou rozhodovať na budúci týždeň.

Vláda v stredu odložila odvolanie súčasných a vymenovanie nových členov Správnej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). „Na základe návrhu legislatívy musíme urobiť len drobné formálne opravy. Návrh znova predložíme na budúci týždeň v tej istej podobe,“ povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, ktorá je predkladateľkou návrhu na zmenu členov správnej rady ÚDZS. Súčasného predsedu SR Petra Ottingera by tak na návrh ministerky mala vystrieda Eva Čižmárová, podpredsedu Jána Bielika zase Etela Janeková. Vymeniť by sa mali aj zvyšní členovia. Ak kabinet odobrí návrh Zvolenskej, po novom budú rade dominovať ženy.

Správna rada na čele s Petrom Ottingerom bola vymenovaná v októbri 2010. Dôvodom na ich odvolanie sú podľa materiálu, ktorý ministerka preložila vláde, „výsledky činnosti úradu s prihliadnutím na súčasný stav v zdravotníctve a zodpovednosť vlády za zdravotný stav obyvateľstva Slovenskej republiky.“ Ako pre agentúru SITA uviedol Ottinger, vláda vykoná presne to, čo každá vláda pri výmene od čias pôsobenia ÚDZS, a teda od roku 2004. „Ako lekár z praxe by som sa rád dožil zmeny, spočívajúcej v rozhodnutí tej Vlády SR, ktorá ako prvá túto vyššie popísanú „pravidelnosť“ poruší,“ skonštatoval.

Na odvolanie členov správnej rady sa vzťahuje ten istý paragraf ako na odvolanie predsedu ÚDZS. Ministerstvo zdravotníctva v predkladanom materiáli odkazuje na ustanovenie, ktoré umožňuje odvolávať „z iných závažných dôvodov, najmä v prípade konania, ktoré vyvoláva, alebo je spôsobilé vyvolať pochybnosti o osobnostných, morálnych alebo odborných predpokladoch na výkon jeho funkcie“.

Súvisiace články

Aktuálne správy