Pokračujú výmeny na úradoch pre cestnú dopravu

Vláda už vymenila 40 riaditeľov zo 46 obvodných úradov pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie. Odvolaného riaditeľa obvodného úradu v Brezne Milana Kvietka nahradí Milan Hašan. Slovensko bude zastupovať v Medzinárodnom výbore pre legálnu metrológiu predseda Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR Jozef Mihok miesto Martina Halaja.

Vláda na návrh ministra dopravy Jána Počiatka v stredu odvolala riaditeľa Obvodného úradu pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie v Brezne Milana Kvietka a na jeho miesto vymenovala Milana Hašana k 13. septembru. Kabinet tak už vymenil 40 riaditeľov zo 46 obvodných úradov pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie. Personálne zmeny sa zatiaľ nedotkli špecializovaných úradov v Malackách, Galante, Dunajskej Strede, Topoľčanoch, Leviciach a Spišskej Novej Vsi. O odvolaní a vymenovaní riaditeľov 39 týchto úradov rozhodla vláda ešte 6. júla na základe zákona o organizácii štátnej správy na úseku cestnej dopravy a pozemných komunikácií. Vláda doteraz zmenila aj prednostov siedmich z ôsmich krajských úradov pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie. Výnimkou zostal len úrad v Bratislave, ktorý má stále doterajšieho prednostu.

Ministerstvo dopravy zdôvodnilo výmeny na uvedených úradoch tým, že dôsledne posudzuje odbornú spôsobilosť jednotlivých kandidátov. To bol podľa rezortu aj dôvod, prečo neboli vymenení všetci prednostovia a riaditelia týchto úradov. Ministerstvo uviedlo, že prebudováva celú svoju štruktúru, vrátane podriadených organizácií. „Naše zistenie je, že množstvo nominácií predošlej vlády, čisto politických, vykazuje parametre veľmi veľkej neprofesionality,“ povedal minister Počiatek pre agentúru SITA v júli. Podľa neho bolo nevyhnutné zmeniť mnohé z týchto postov, pričom išlo o výber čisto po odbornej stránke. Nominanti KDH pri predošlom ministrovi dopravy Jánovi Figeľovi boli podľa Počiatka priamo členovia strany alebo predsedníctva. „Takéto nominácie u nás neexistujú,“ tvrdí minister.

Vláda v stredu odvolala predstaviteľa Slovenskej republiky v Medzinárodnom výbore pre legálnu metrológiu Martina Halaja. Túto funkciu bude zastávať predseda Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR Jozef Mihok.

Súvisiace články

Aktuálne správy