Nemecký ÚS zamietol návrh na zablokovanie EMS (2)

Karlsruhe 12. septembra (TASR) – Nemecký Ústavný súd dnes zamietol návrh na zablokovanie trvalého záchranného fondu eurozóny, Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), a otvoril tak cestu k jeho ratifikácii.
Súd odmietol požiadavky euroskeptikov v krajine, aby zablokoval ratifikačný proces, a tým aj vznik EMS s úverovou kapacitou 500 miliárd eur. Úlohou trvalého eurovalu je poskytovať finančnú pomoc štátom eurozóny, ak o ňu požiadajú.
Vytvorenie trvalého záchranného mechanizmu je rozhodujúcim krokom v boji s dlhovou krízou v Európe, pretože bude pomáhať krajinám, ktoré už nebudú schopné získať financie na trhoch za prijateľných podmienok.
Odporcovia EMS v Nemecku argumentovali, že porušuje nemeckú ústavu, pretože o využívaní peňazí nemeckých daňových poplatníkov môže podľa ústavy rozhodovať iba národný parlament. Obrátili sa preto na súd a žiadali, aby zabránil prezidentovi Joachimovi Gauckovi podpísať zákon o EMS a fiškálnom pakte skôr, ako súd celý návrh kompletne preskúma. To by však oddialilo vznik EMS o ďalšie mesiace.
Trvalý záchranný fond mal pritom vystriedať dočasný euroval už začiatkom júla. Ale práve pre čakanie na verdikt nemeckého ÚS má už viac ako dvojmesačný sklz.
Bez účasti Nemecka, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny a preto aj kľúčovým prispievateľom, však fond nemôže začať fungovať. Nemecko sa totiž podieľa až 27 % na financovaní fondu.
ÚS tak dal záchrannému fondu zelenú, ale pod podmienkou, že Nemecko dostane ešte pred ratifikáciou legálne záruky, že jeho príspevok do fondu sa nesmie zvyšovať bez súhlasu Berlína. O všetkých navrhovaných zmenách vo financovaní EMS musia byť informované obe komory nemeckého parlamentu.

Súvisiace články

Aktuálne správy