Španielsko zvažuje, že požiada o pomoc z programu ECB

Helsinki 12. septembra (TASR) – Španielsko zvažuje, že požiada o pomoc z programu Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá by nakupovala jeho dlhopisy. Neplánuje však požiadať o záchranný úver z eurovalu. Uviedli dnes dva fínske denníky, ktoré sa odvolávajú na vyhlásenie španielskeho premiéra Mariana Rajoya.
ECB minulý týždeň schválila nový program nákupu vládnych dlhopisov zadlžených krajín eurozóny, ktorého cieľom je znížiť úročenie ich dlhu.
Španielsko zápasí s recesiou a tá sťažuje vláde snahu o zníženie rozpočtového schodku. Podnikatelia a ratingové agentúry vyvíjajú na kabinet tlak, aby podnikol kroky na obnovenie hospodárskeho rastu.
"Jediná možnosť, ako zvýšiť rast (ekonomiky), ktorú zvažujem, je využiť program centrálnej banky," citujú Rajoya noviny Helsingin Sanomat.
"Je absolútne vylúčené, že požiadame o celý záchranný úver," povedal hospodárskemu denníku Kauppalehti.
Rajoy poskytol Helsingin Sanomat a Kauppalehti rozhovor v utorok (11.9.) v Madride.
Prezident ECB Mario Draghi však minulý týždeň po schválení nového programu nákupu dlhopisov pripomenul, že vlády, ktoré o túto pomoc požiadajú, budú musieť plniť aj podmienky s tým spojené. Čo rovnako ako v prípade záchranného úveru znamená konsolidáciu verejných financií.

Súvisiace články

Aktuálne správy