Hospodársky výbor odporúča schváliť návrhy viacerých zákonov

Parlament by mal na terajšej schôdzi schváliť aj tri návrhy z dielne ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja - návrh zákona o inteligentných dopravných systémoch v cestnej doprave, návrh novely zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania a návrh novely zákona o energetickej hospodárnosti budov.

Gestorský parlamentný výbor pre hospodárske záležitosti na základe stanovísk ostatných výborov odporúča poslancom na terajšej schôdzi schváliť návrh zákona o inteligentných dopravných systémoch v cestnej doprave, ako aj návrh novely zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB).

Účinnosť oboch zákonov z dielne ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja by sa podľa výboru mala posunúť z navrhovaného 1. októbra na 15. októbra vzhľadom na predpokladaný termín jeho schválenia a vyhlásenie v Zbierke zákonov SR. Hospodársky výbor neodporúča Národnej rade SR schváliť návrhy výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj a v druhom prípade aj ústavnoprávneho výboru, aby návrh zákona o inteligentných dopravných systémoch a návrh novely zákona o fonde rozvoja bývania nadobudli účinnosť až 1. novembra.

Výbor pre hospodárske záležitosti odporúča poslancom schváliť aj návrh novely zákona o energetickej hospodárnosti budov, ktorý pripravil tiež rezort dopravy. Podobne gestorský výbor rozhodol aj v prípade dvoch návrhov z dielne ministerstva hospodárstva. Odporúča schváliť návrh zákona o pravidelnej kontrole vykurovacích systémov a klimatizačných systémov, vrátane zmeny živnostenského zákona a návrh novely zákona o ochrane spotrebiteľa spolu so zmenou zákona o priestupkoch.

Zákon o inteligentných dopravných systémoch má vytvoriť podmienky a zaviesť potrebné mechanizmy na podporu rozvoja služieb a aplikácií inteligentných dopravných systémov pre cestnú dopravu a ich prepojenie s inými druhmi dopravy. Súčasťou Národného systému dopravných informácií bude Národné dopravné informačné centrum (NDIC), ktoré má začať vznikať od roku 2014. Celkové predpokladané náklady na realizáciu Národného systému dopravných informácií by mali dosiahnuť maximálne 150 mil. eur. Prostriedky Európskej únie by sa na financovaní programu mohli podieľať sumou okolo 120 mil. eur a štátny rozpočet 30 mil. eur cez Operačný program Doprava v nasledujúcom programovom období 2014 až 2020. Ročné náklady na prevádzku Národného dopravného informačného centra by od roku 2015 mali tvoriť 200 tis. eur.

Štátny fond rozvoja bývania sa stane finančnou inštitúciou a bude tak môcť poskytovať na zatepľovanie bytových domov aj prostriedky z eurofondov cez Regionálny operačný program. Rezort predpokladá z prostriedkov Európskej únie (EÚ) poskytnúť na financovanie obnovy bytového fondu 10 mil. eur. Zo štátneho rozpočtu pôjde pre fond na podporu bývania ročne naďalej 54,9 mil. eur.

Podľa návrhu novely zákona o ŠFRB prostriedky fondu budú vedené na osobitných účtoch v Štátnej pokladnici v štruktúre podľa ich zdrojov. Úver na zatepľovanie bytovej budovy má byť najdlhšie na pätnásť rokov pri nulovej úrokovej sadzbe v rozsahu do 80 % namiesto do 100 %. Z iných zdrojov fondu bude možné poskytnúť podporu len na zatepľovanie bytovej budovy právnickej osobe iba vtedy, ak sa stavba realizuje v meste. Fond bude osobitne rozpočtovať finančné prostriedky na kúpu a výstavbu nájomných bytov, na obstaranie bytov spolufinancovaných zo zdrojov EÚ v rámci Regionálneho operačného programu a na stavby pri zatepľovaní budov financovaných z iných zdrojov v členení podľa samosprávnych krajov.

Súvisiace články

Aktuálne správy