Nemecký Ústavný súd neodloží rozhodnutie o EMS

Berlín 11. septembra (TASR) – Nemecký Ústavný súd (ÚS) neodloží dlho očakávané rozhodnutie o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS), a to napriek tomu, že poslanec Peter Gauweiler podal na súd novú sťažnosť, ktorá sa týka kontroverzného programu nákupu dlhopisov eurozóny Európskou centrálnou bankou (ECB). Oznámil to dnes ÚS v Karlsruhe.
Gauweiler, poslanec z Kresťansko-sociálnej únie (CSU), sesterskej strany CDU kancelárky Angely Merkelovej, totiž cez víkend upozornil, že jeho sťažnosť by mohla oddialiť rozhodovanie súdu o tom, či sú EMS, a tiež fiškálny pakt, v súlade s nemeckou ústavou. Od verdiktu nemeckého ÚS závisí, či trvalý záchranný fond, ktorý mal pôvodne začať fungovať už od 1. júla, konečne dostane zelenú.
Podľa Gauweilera by však EMS by nemal vstúpiť do platnosti, ak ECB nestiahne svoje plány na potenciálne neobmedzený nákup dlhopisov.
"Rozhodnutie ECB vytvára úplne novú situáciu pre Ústavný súd v súvislosti s rozhodovaním o EMS," povedal Gauweiler a dodal, že ak súd nebude schopný rozhodnúť o novej sťažnosti, potom by mal verdikt o EMS odložiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy