SP mala polročné príjmy oproti plánu vyššie o 89,3 mil. eur

V rozhodujúcej miere malo na to vplyv plnenie príjmov z dlžného poistného, keď v porovnaní s časovým rozpisom sú tieto príjmy vyššie o 51,3 mil. eur

Príjmy Sociálnej poisťovne (SP) za prvý polrok tohto roka prekročili polročný plán o 89,3 mil. eur. Vyplýva to zo správy o hospodárení poisťovne za január až jún tohto roka. Podľa schváleného rozpočtu na tento rok mala mať poisťovňa za prvých šesť mesiacov tohto roka príjmy takmer 3,16 mld. eur, v skutočnosti však dosiahla príjmy takmer 3,25 mld. eur. „V rozhodujúcej miere malo na to vplyv plnenie príjmov z dlžného poistného, keď v porovnaní s časovým rozpisom sú tieto príjmy vyššie o 51,3 milióna eur,“ uvádza sa v materiáli. Oproti polročnému plánu je vyššie aj plnenie príjmov od ekonomicky aktívnych osôb z bežného poistného, a to o 20 mil. eur. Ide o príjmy z poistného od zamestnancov, zamestnávateľov, samostatne zárobkovo činných osôb a dobrovoľne poistených osôb.

Výdavky Sociálnej poisťovne za január až jún tohto roka boli oproti plánu nižšie o 34,4 mil. eur. Za toto obdobie dosiahli 3,21 mld. eur, pričom naplánované boli na úrovni takmer 3,25 mld. eur. Vyššie ako plánované výdavky pritom zaznamenal fond nemocenského poistenia a fond poistenia v nezamestnanosti. Výdavky nemocenského fondu boli za január až jún tohto roka na úrovni 226 mil. eur, čo je oproti plánu o 6 mil. eur viac. Spôsobili to najmä výdavky na výplatu materských dávok, ktoré boli v porovnaní s polročným plánom vyššie o 5,6 mil. eur. Výdavky fondu poistenia v nezamestnanosti boli za prvý polrok oproti rozpočtovanej sume vyššie o 1,26 mil. eur, keď dosiahli 87,9 mil. eur.

Generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne bude aj naďalej Dušan Muňko. Po stredajšom rokovaní vlády o tom informoval minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Vláda Roberta Fica formálne odmietla návrh predošlého ministra práce Jozefa Mihála na odvolanie Dušana Muňka z pozície šéfa poisťovne, ktorý kabinetu vrátil na opätovné prerokovanie Ústavný súd SR. Ústavný súd SR zrušil uznesenie vlády Ivety Radičovej z 27. augusta 2010 o odvolaní Dušana Muňka z pozície šéfa poisťovne. Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter čakáva, že Muňko urobí na pozícii šéfa Sociálnej poisťovne všetko pre to, aby poisťovňa dosahovala minimálne také výsledky hospodárenia, aké vykazovala v poslednom období.

Bývalý šéf SP Ľuboš Lopatka sa začiatkom júla tohto roka vzdal svojej funkcie. Dôvodom takéhoto kroku bolo podľa neho to, že mal iný názor v oblasti personálnej politiky v Sociálnej poisťovni. Podľa ministra práce a sociálnych vecí je úplne logické, že Lopatka po svojom nástupe do funkcie odvolával riaditeľov pobočiek Sociálnej poisťovne. „Je záujem, aby sa do funkcie vrátili,“ povedal vtedy Richter. Pre Lopatku by podľa ministra mohlo byť nepríjemné, keby mal do funkcií menovať osoby, ktoré v minulosti odvolal.

Súvisiace články

Aktuálne správy