Čisté predaje fondov poklesli v júli o 30 %

Aktuálne oživenie na trhu kolektívneho investovania je podľa Národnej banky Slovenska naďalej ťahané najmä prílevom zdrojov do špeciálnych fondov cenných papierov.

Celkové kladné čisté predaje podielových fondov na Slovensku spolu za všetky kategórie fondov dosiahli v júli tohto roka 26,8 mil. eur. Tento výsledok podľa Národnej banky Slovenska znamená v medzimesačnom porovnaní pokles čistých predajov o približne 30 %. „Aktuálne oživenie na trhu kolektívneho investovania je naďalej ťahané najmä prílevom zdrojov do špeciálnych fondov cenných papierov,“ uvádza centrálna banka v pravidelnom mesačnom hodnotení.

Celkové predaje fondov prevyšovali spätné odkupy počas celého mesiaca. Čisté predaje fondov počas štyroch júlových týždňov boli pritom kladné na úrovni 1,8 až 11,4 mil. eur. Zníženie kladných čistých predajov v júli oproti predchádzajúcemu mesiacu spôsobili podľa NBS predovšetkým nižšie kladné predaje fondov iných ako fondy peňažného trhu, a to o 28,6 mil. eur. Tieto nižšie čisté predaje boli čiastočne kompenzované nižšími zápornými čistými predajmi fondov peňažného trhu o 16,8 mil. eur.

Najvyššie mesačné kladné čisté predaje vykázali opäť špeciálne fondy cenných papierov v objeme 32,2 mil. eur. V rámci ostatných kategórií fondov vykázali kladné predaje, hoci výrazne nižšie, aj špeciálne fondy profesionálnych investorov a špeciálne fondy nehnuteľností vo výške 7 mil. resp. 5,9 mil. eur. Kladné predaje v objeme 0,3 mil. eur zaznamenali aj iné fondy ako aj špeciálne fondy alternatívnych investícií, ktoré skončili v pluse 0,1 mil. eur.

Na druhej strane záporné čisté predaje dosiahli podľa údajov centrálnej banky zmiešané fondy, a to vo výške 4,9 mil. eur. Záporné predaje vo výške 4,5 mil. eur zaznamenali aj fondy peňažného trhu, pričom v rovnakom mínuse skončili aj fondy krátkodobých investícií. Fondy fondov vykázali predaje v zápornom objeme 1,9 mil. eur a dlhopisové fondy skončili v mínuse 1,4 mil. eur. Spätné nákupy prevýšili celkové predaje aj v prípade fondov krátkodobého peňažného trhu, a to o 0,8 mil. eur, pričom akciové fondy skončili v mínuse 0,7 mil. eur. Výsledky fondov za júl vychádzajú z výpočtov NBS, ktoré sú na báze týždenných údajov Slovenskej asociácie správcovských spoločností.

Súvisiace články

Aktuálne správy