Ceny pohonných látok na Slovensku od soboty opäť rastú

Od soboty sa na Slovensku znovu menili ceny pohonných látok. Benzíny aj nafta by mali v priemere zdražieť o 2 centy za liter. Priemerná cena najpredávanejšieho benzínu 95 Natural sa po zdražení dostane na hodnotu viac ako 1,605 eura za liter, priemerná cena nafty na 1,495 eura za liter. Informoval o tom Tomáš Novotný z portálu natankuj.sme.sk.

Benzíny týmto zdražením prekonajú historický rekord z apríla tohto roku o pol centu za liter, nafta o 1,5 centu za liter. Aktuálne zdraženie má svoj pôvod v pokračujúcom raste cien pohonných látok na burze v Rotterdame a raste cien biopalív na svetových trhoch. V dôsledku tohtoročného sucha stúpli ceny poľnohospodárskych plodín potrebných na výrobu biopalív, uviedol ďalej Novotný..

Benzíny na burze v Rotterdame, ktorá je rozhodujúca pre vývoj cien pohonných látok na Slovensku, za posledný týždeň zdraželi o 2,5 centu za liter a dosiahli nové historické maximá. Dokonca aj priemerná hodnota cien benzínov na burze za tento týždeň je najvyššia v histórii.

Ceny nafty na burze posledné štyri týždne stagnujú. Aby prekonali rekord, museli by zdražieť aspoň o 2,5 centu za liter. Za posledný rok sa ceny benzínov na Slovensku zdvihli o 15 centov za liter, na burze o 9 centov za liter. Rast cien nafty teda s veľkou pravdepodobnosťou ovplyvňuje vývoj cien biopalív, ktoré ešte nikdy neboli tak drahé ako v súčasnosti, dodal Novotný. .

Aktuálne zdraženie je v prípade benzínov už piate v poradí v druhom polroku. Nafta zdražovala o jedenkrát viac. V porovnaní so začiatkom roku (po započítaní aktuálneho zdražovania) sú benzíny aktuálne drahšie o 15 centov za liter, nafta o 10 centov za liter.

Súvisiace články

Aktuálne správy