M. ŠEFČOVIČ: Nemôžeme si dovoliť stratu mladej a vzdelanej generácie

Brusel 7. septembra (TASR) – Nechceme mať "stratenú generáciu" mladých ľudí, povedal dnes podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič v súvislosti s výsledkom konferencie "Pracovné príležitosti pre Európu". V súčasnosti je v Európe 7,8 milióna mladých ľudí, ktorí nemajú prácu, alebo možnosť ďalšieho vzdelávania.
"Nezamestnanosť mladých je jednou z často diskutovaných tém na kolégiu komisárov. Veľmi presne tento problém pomenovala moja írska kolegyňa Máire Geoghegan-Quinnová, ktorá povedala, že nám hrozí generačný problém nezamestnanosti," uviedol Šefčovič v rozhovore pre TASR.
Slovenský eurokomisár v tejto súvislosti spresnil, že dnešná mladá generácia, vyše 7 miliónov ľudí, má obrovský problém nájsť si uplatnenie. Nielen prácu, ale aj pokračovať v štúdiu, či zmeniť svoju kvalifikáciu. Podľa neho to znamená, že tieto milióny ľudí sedia doma a strácajú pracovné a učebné návyky.
"Môžu to byť veľmi negatívne následky tejto krízy. Aj preto komisia urobí maximum pre to, aby otázka zamestnanosti mladých a celoživotného vzdelávania bola takým prierezovým momentom, ktorý sa bude nachádzať vo všetkých legislatívnych opatreniach," povedal Šefčovič.
Dodal, že pre Európu môže byť tragické, ak nedokáže využiť potenciál generácie, ktorá patrí k najlepšie vzdelaným v povojnovom období. "Môžeme tak mať jednu generáciu mladých, talentovaných, ale veľmi frustrovaných ľudí," upozornil podpredseda EK.
Z hľadiska politiky EÚ je podľa neho kľúčové, aby sa popri ekonomickej stabilizácii tvorba nových pracovných príležitostí a zameranie sa na mladých ľudí stala jednou z kľúčových priorít na nadchádzajúce obdobie.
"Nechceme mať stratenú generáciu. Ani si to nemôžeme dovoliť. Vidíme, aká dravá je mladá generácia na iných kontinentoch. A preto aj my musíme vytvoriť podmienky pre mladých ľudí, aby mohli ukázať svoj talent a vedomosti a presadiť sa v globálnej konkurencii," zhodnotil situáciu Šefčovič.

UPOZORNENIE: TASR vydá k správe zvukový záznam a videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy