Prehľad najdôležitejších udalostí – august 2012

BRATISLAVA 2. septembra (SITA) -1. augustaKontrola Úradu vlády SR vo finančnej správe, o ktorú požiadali poslanci parlamentného finančného výboru ešte vo februári tohto roka, zistila viacero porušení zákonov či interných predpisov.

BRATISLAVA 2. septembra (SITA) –

1. augusta

Kontrola Úradu vlády SR vo finančnej správe, o ktorú požiadali poslanci parlamentného finančného výboru ešte vo februári tohto roka, zistila viacero porušení zákonov či interných predpisov. Na základe výsledkov kontroly, ktorá bola zameraná na problémy pri prechode na nový informačný systém daniarov, úrad vlády postúpil protokol o výsledku kontroly Úradu boja proti korupcii a zároveň zaslal ministerstvu financií podnet na vykonanie následnej finančnej kontroly.

Generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne je opäť Dušan Muňko. Vyplýva to z nálezu Ústavného súdu SR, ktorý zrušil uznesenie vlády Ivety Radičovej z 27. augusta 2010 o jeho odvolaní. „Z tohto dôvodu je Dušan Muňko naďalej de iure generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne,“ uvádza sa v materiáli, ktorý v stredu vzala na vedomie vláda.

Deficit štátneho rozpočtu sa v júli znížil o takmer 90 mil. eur. Ako uvádza rezort financií, ku koncu siedmeho mesiaca schodok rozpočtu štátu dosiahol 2,239 mld. eur, kým ku koncu júna hospodáril štát s deficitom 2,326 mld. eur. V medziročnom porovnaní bol však rozpočtový schodok stále vyšší o 33,6 % a z celoročného plánu ku koncu júla dosiahol 60,9 %.

2. augusta

Ceny nehnuteľností na bývanie na Slovensku pokračujú v poklese. Priemerná cena metra štvorcového nehnuteľností na bývanie dosiahla v druhom tohtoročnom štvrťroku hodnotu 1 227 eur, čo predstavuje zníženie o 0,65 % oproti predchádzajúcemu štvrťroku a medziročný pokles o 2,3 %.

Podnikateľské prostredie na Slovensku sa v druhom štvrťroku 2012 opäť zhoršilo. Aktuálna hodnota Indexu podnikateľského prostredia (IPP), ktorý na základe vlastného prieskumu pripravuje Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), je 84,0 bodu, čo je najnižšia hodnota vo viac ako 10 ročnej histórii meraní.

Novácke chemické závody (NCHZ) bude na základe novej obchodnej stratégie prevádzkovať spoločnosť Fortischem, a.s. „Fortischem neplánuje robiť zásadné personálne zmeny, ani zmeny v oblasti výroby,“ uviedla hovorkyňa závodov Anna Vojteková. Spoločnosť tak povedie doterajší manažment NCHZ. Akcionárom firmy Fortischem je cyperská spoločnosť Zivic Limited, ktorá sídli v Savvides Center v Nikózii.

3. augusta

Daňoví dlžníci dlhovali ku koncu vlaňajška štátu takmer 2 mld. eur. Finančná správa SR evidovala ku koncu minulého roka podľa zverejneného zoznamu dlžníkov celkovo 1 854 právnických osôb, pričom ich suma daňových nedoplatkov predstavovala 1,597 mld. eur.

Slovenské lodenice Komárno, ktoré zamestnávajú asi 80 ľudí, majú od štvrtka nového majiteľa. Ich doterajší vlastník, investičná banka European American Investment Bank AG (Euram), ich predal akciovej spoločnosti Stroje a Mechanizmy.

Ak by bývalé vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) akceptovalo odporúčanie audítora, reálny hospodársky výsledok poisťovne za uplynulý rok mala byť strata 27, 3 mil. eur, a nie zisk 5,7 mil. eur. Konštatuje sa v tlačovej správe uverejnenej na webstránke VšZP. Audítor podľa správy ešte vo februári tohto roka prezentoval bývalému vedeniu štátnej poisťovne otvorené otázky auditu.

5. augusta

Zľavy, ktoré poskytujú lekárne na lieky vydávané na predpis, podľa ministerstva zdravotníctva síce prinášajú finančné benefity, napriek tomu plánuje zaviesť zákaz takýchto bonifikácií. Stať sa tak má novelou zákona o liekoch. Rezort argumentuje hlavne tým, že vernostný systém do vysokej miery ovplyvňuje aj spotrebu liekov, ktorá sa zvyšuje.

6. augusta

Viac ako 26 % z celkových výdavkov na zdravotníctvo išlo v roku 2010 na lieky. V porovnaní s ostatnými krajinami Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) tak malo Slovensko tretí najvyšší podiel výdavkov na lieky hneď za Maďarskom a Mexikom. Dostalo sa výrazne nad priemer všetkých krajín OECD, ktorý sa pohybuje na úrovni 16, 6 %.

7. augusta

Spoločnosti pôsobiace v regulovaných odvetviach pomôžu verejným financiám prostredníctvom osobitného odvodu. Zákon o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach, ktorý poslanci odsúhlasili koncom júla, podpísal už aj prezident Ivan Gašparovič.

Osobitný odvod pre banky sa navýši. Prezident SR Ivan Gašparovič totiž podpísal novelu zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií. S účinnosťou od posledného tohtoročného kvartálu sa rozšíri základ pre výpočet odvodu aj o retailové vklady, pričom banky budú musieť v tomto roku zaplatiť aj mimoriadny odvod.

Stavba druhého cestného mosta v Trenčíne stále stojí. Niektoré práce na moste pozastavili v polovici júna. Dôvodom bolo zistenie ministerstva dopravy, že tu vyrastá iný most, než pôvodne obstál v súťaži.

8. augusta

Záujem slovenských podnikateľov o presun sídla do daňového raja v prvom polroku tohto roku výrazne rastie. Podľa údajov českej agentúry ČEKIA totiž počet slovenských podnikateľov, ktorí presídlili svoju firmu do destinácie považovanej za daňový raj, sa od konca minulého roku do 30. júna tohto roku zvýšil o 7,1 %.

Dozorujúci prokurátor odložil podnet exministra vnútra a poslanca Daniela Lipšica (nezávislý), ktorý chcel pre kauzu Gorila zrušiť privatizáciu Paroplynového cyklu (PPC). Ešte v marci sa preto obrátil na Generálnu prokuratúru s podnetom, v ktorom tvrdil, že k privatizácii došlo nezákonne a štátu ňou vznikla škoda až 15 miliárd korún, teda asi 500 miliónov eur.

Zákaz vernostných systémov vo verejných lekárňach má už svoju legislatívnu podobu. Ministerstvo zdravotníctva predložilo do pripomienkového konania materiál, ktorý navrhuje zákaz poskytovať peňažné či nepeňažné plnenia, výhody a dary pri liekoch, dietetických potravinách i zdravotníckych pomôckach, ktoré sú vydávané na lekársky predpis.

9. augusta

Slovenský priemysel si naďalej udržuje solídnu dynamiku. Podľa aktuálnych údajov Štatistického úradu SR totiž priemyselná produkcia v júni naďalej rástla dvojciferným tempom a medziročne po očistení o vplyv počtu pracovných dní stúpla o 11,3 %.

Cena za výstavbu časti diaľnice pri Levoči, ktorá začala pred rokom v čase ministra dopravy Jána Figeľa (KDH), sa môže zvýšiť. Spoločnosť Váhostav – SK, a.s. žiada za práce navyše na prvom, západnom úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov 457 tis. eur z dôvodu zmeny podložia. Pôvodne počítala s inou geológiou.

10. augusta

Štátu hrozí, že bude musieť zaplatiť takmer desať miliónov eur Paroplynovému cyklu, ktorý ovláda finančná skupina Penta. Ako v pondelok informoval denník Hospodárske noviny, Krajský súd v Bratislave nedávno vyhovel žalobe spoločnosti na Bratislavskú teplárenskú, ktorej jediným akcionárom je štát. Ide o jedenásťročný spor o dodávky tepla za pôvodne 9,43 mil. eur.

Parlament schválil zvýšenie odvodov pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a ľudí pracujúcich na dohody. Minimálny vymeriavací základ pre SZČO na výpočet odvodov na sociálne a zdravotné poistenie sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 44,2 % priemernej mzdy na 50 % priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Minimálne sociálne a zdravotné odvody pre SZČO tak od začiatku budúceho roka stúpnu zo súčasných 160,24 eura na 185,3 eura.

11. augusta

Do najväčšej siete kníhkupectiev na Slovensku Panta Rhei vstupuje finančná skupina J&T cez spoločnosť Diversified Retail Company. Agentúru SITA o tom informovala marketingová riaditeľka Panta Rhei Eva Rezníková. Spoločnosť Diversified Retail Company získala v Panta Rhei štyridsaťpercentný podiel. Jej finančným partnerom je J&T.

13. augusta

Tempo rastu nových objednávok v slovenskom priemysle naďalej akceleruje. V júni nové objednávky rástli najrýchlejšie od začiatku roka 2011, keď stúpli o 18,9 %. V absolútnom vyjadrení tak objednávky v júni dosiahli 3,521 mld. eur.

Spolupráca švajčiarskych a slovenských orgánov možno prvýkrát v histórii zabezpečí, že ľudia, ktorí reálne vzali úplatky na svoje účty, budú za tieto svoje skutky aj potrestaní. Povedal to v pondelok na tlačovej besede predseda vlády Robert Fico.

Slovensko je 35. najatraktívnejšou krajinou na svete pre fúzie a akvizície. Vyplýva to z výsledkov rebríčka M&A Maturity Index, ktorý vypracúva výskumné centrum pre fúzie a akvizície Cass Business School pri City University London v spolupráci so spoločnosťou Ernst & Young.

14. augusta

Medziročný rast slovenského hospodárstva sa v druhom štvrťroku podľa očakávaní zmiernil. Ako informoval Štatistický úrad SR, hrubý domáci produkt v druhom štvrťroku reálne medziročne stúpol o 2,7 %, kým v prvom štvrťroku hospodárstvo rástlo o 3 %. Po očistení výsledkov o sezónne vplyvy sa hrubý domáci produkt medziročne zvýšil o 2,9 %.

Stredoeurópska investičná skupina Penta kupuje sieť 55 lekární Lloyds a štvrtého najväčšieho lekárenského veľkodistribútora v Čechách, spoločnosť Gehe. Penta sa dohodla na kúpe s vlastníkom uvedených spoločností s firmou Celesio AG, pričom transakciu v objeme 84,5 mil. eur bude musieť odsúhlasiť ešte český protimonopolný úrad.

V druhom kvartáli tohto roku bolo na Slovensku zamestnaných 2,216 mil. osôb. Ako sa ďalej uvádza v rýchlom odhade zamestnanosti, ktorý zverejnil Štatistický úrad SR (ŠÚ), v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka celková zamestnanosť vzrástla o 0,2 %.

15. augusta

Poľnohospodári zaznamenali tento rok druhú najhoršiu žatvu od vstupu Slovenska do Európskej Únie. Ako vyplýva z aktuálnych údajov dispečingu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), k 13. augustu 2012 už pestovatelia zožali takmer 94 % plôch pšenice, necelých 95 % jačmeňa a približne 92 % repky. Doterajšie priemerné hektárové výnosy, ktoré u husto siatych obilnín predstavujú 3,2 tony a 2,04 tony u repky, boli podľa SPPK horšie už len v roku 2010.

Štát by mal v budúcom roku hospodáriť s rozpočtovanými výdavkami na úrovni 16,917 mld. eur a celkové príjmy sa v budúcom roku odhadujú na 13,6 mld. eur. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu, ktorý v stredu zverejnilo ministerstvo financií.

VÚB banka zverejnila podmienky nadobudnutia vlastných akcií od minoritných akcionárov. Tí budú môcť na banku akcie odplatne previesť od konca augusta za cenu 62 eur za jednu akciu s nominálnou hodnotou 33,20 eur. „Táto cena je oproti priemernej cene, za ktorú sa akcie VÚB banky obchodovali prostredníctvom Burzy cenných papierov v Bratislave v priebehu posledného mesiaca, vyššia približne o štyri eurá,“ uviedol generálny riaditeľ VÚB banky Ignacio Jaquotot.

16. augusta

Návrh rozpočtu pre Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR na rok 2013 počíta so znížením výdavkov na štátnu pomoc o 26,3 % na 7,37 mil. eur. Pestovatelia a chovatelia tak budú mať menej peňazí na náhradu škôd po živelných pohromách, zvyšovanie kvality produktov a iné činnosti.

Rast spotrebiteľských cien sa v júli mierne zrýchlil. Ako informoval Štatistický úrad SR, inflácia meraná harmonizovaným indexom Európskej únie (HICP) dosiahla v siedmom mesiaci tohto roka na medziročnej báze 3,8 %. Oproti júnu tak zrýchlila o 0,1 percentuálneho bodu.

17. augusta

Všetky tri zdravotné poisťovne, ktoré pôsobia na Slovensku, hospodárili v prvom polroku toho roka s kladným výsledkom. Najväčší zisk dosiahla štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá vykazuje ku koncu júna zisk 17,9 mil. eur.

Ministerstvo financií (MF) by malo v budúcom roku disponovať o vyše štvrtinu vyšším rozpočtom, ako tomu bolo v rozpočte na rok 2012. Dôvodom je však vyšší rozpočet zdrojov z eurofondov, ktoré sú určené na informatizáciu.

19. augusta

Začiatok výstavby obchvatu Žiaru nad Hronom na rýchlostnej ceste R2 v dĺžke 4,4 kilometra a v polovičnom profile sa oneskorí. Práce sú plánované na dva roky a pôvodne mali začať v júli tohto roka.

Letisko v Bratislave vybavilo v prvom polroku tohto roka 562 085 cestujúcich a medziročne sa ich počet znížil o 12,4 %, čiže o 79 730. V tom istom období minulého roka služby letiska využilo 641 815 pasažierov.

20. augusta

Platby prevyšujúce 5 tisíc eur by sa už od budúceho roka mali vykonávať len bezhotovostne. Chce to presadiť ministerstvo financií, ktoré predložilo do pripomienkového konania návrh zákona o obmedzení platieb v hotovosti. Na základe tohto zákona by mali mať fyzické aj právnické osoby zakázané s účinnosťou od 1. januára 2013 prijať alebo odovzdať platbu v hotovostí, ktorej hodnota prevyšuje spomínaných 5 tisíc eur.

Štát sa po vyše mesiaci opäť vrátil na finančné trhy, kde investorom ponúkal dlhopisy splatné v októbri 2025. V pondelňajšej aukcii pritom Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) predala cenné papiere za 63,3 mil. eur, z čoho dlhopisy za 26 mil. eur smerujú do portfólií zahraničných investorov. Akceptovaný dopyt tak mierne prevýšil agentúrou pôvodne odhadovaných 50 mil. eur.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v júli tohto roka 13,27 %. V medzimesačnom porovnaní sa tak podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny znížila o 0,07 percentuálneho bodu. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška však miera evidovanej nezamestnanosti vzrástla o 0,12 percentuálneho bodu.

21. augusta

Daňové príjmy štátu dosiahli ku koncu júla tohto roka 4,918 mld. eur a za rozpočtovanou úrovňou tak zaostali o 8,6 %. Z celoročne rozpočtovaných daňových príjmov tak štát do rozpočtu získal za sedem mesiacov 53,3 %.

Bratislavské letisko vlani hospodárilo so stratou 3,737 mil. eur a oproti roku 2010 ju tak znížilo o 22,7 %. V tomto roku by sa mala strata najväčšieho domáceho letiska podľa predpokladov prehĺbiť dva a pol násobne na 9,287 mil. eur.

22. augusta

Slovensku hrozí kolaps vo výrobe hydinového mäsa. Chovatelia hydiny oznámili slovenským spracovateľom, že pri súčasnej cenovej úrovni 0,93 eura za kilogram brojlerových kurčiat, nebudú v chove pokračovať. Krajine tak podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) hrozí, že mäso z domácej produkcie sa z obchodov úplne vytratí, alebo ho bude nedostatok.

Spoločnosť Continental Matador Rubber, s.r.o. plánuje investíciu za 2,6 mil. eur. V rámci investície chce firma vo svojom púchovskom závode zrekonštruovať a zvýšiť kapacitu skladu procesných olejov a postaviť sklad chemických látok.

Závod automobilky Kia v Tepličke nad Váhom pri Žiline začal sériovo vyrábať druhú generáciu modelu Kia cee´d Sportswagon. Nový model rodinného kombi, ktoré patrí do segmentu nižšej strednej triedy, má byť pre závod jedným z kľúčových produktov a podporiť rast produkcie v tomto roku.

23. augusta

Nálada spotrebiteľov sa v júli výraznejšie nezmenila. Ako vyplýva z prieskumu Štatistického úradu SR, ktorý sa uskutočnil začiatkom júla na reprezentatívnej vzorke 1 149 respondentov, index spotrebiteľskej dôvery medzimesačne klesol o 0,4 bodu na záporných 23 bodov. Oproti stavu spred štvrťroka to predstavuje pokles o 2,2 bodu a v medziročnom porovnaní bola hodnota indexu nižšia o 1,1 bodu.

24. augusta

Zodpovednosť za núdzové zásoby ropy na Slovensku by mohla prebrať novovytvorená agentúra. V nej by okrem štátu boli združené aj spoločnosti podnikajúce na ropnom trhu. Podľa Ministerstva hospodárstva SR (MH) vznik „odvetvovo-verejnej“ agentúry je najlepším spôsobom, ako finančne odbremeniť štát od povinnosti tvoriť a udržiavať núdzové zásoby ropy a ropných produktov.

Slovensko bude mať od októbra pravdepodobne najvyššiu sadzbu spotrebnej dane na cigarety v regióne. Očakáva to analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák, podľa ktorého Slovensko v súčasnosti uplatňuje spomedzi krajín strednej a východnej Európy druhú najvyššiu spotrebnú daň na cigarety.

27. augusta

Bankoví analytici sa pozerajú na tohtoročný vývoj slovenskej ekonomiky mierne optimistickejšie ako minulý mesiac. Slovenská ekonomika by mala podľa analytikov v tomto roku medziročne vzrásť o 2,2 %, čo je o 0,1 percentuálneho bodu viac, ako očakávali minulý mesiac. Vyplýva to z pravidelného mesačného prieskumu Národnej banky Slovenska medzi bankovými analytikmi.

Spoločnosť Mondi SCP, a. s. plánuje vo svojom ružomberskom závode investovať do zvýšenia výrobnej kapacity celulózy 95 mil. eur. Podnik už preto požiadal štát o investičné stimuly vo forme daňových úľav v objeme 25,4 mil. eur. Ministerstvo hospodárstva SR (MH) s poskytnutím investičnej pomoci súhlasí.

28. augusta

Počet poberateľov dávky v nezamestnanosti na Slovensku v júli klesol štvrtý mesiac po sebe. Minulý mesiac túto dávku dostalo 41,1 tisíc nezamestnaných, čo bol oproti júnu pokles o 1,6 tisíc osôb. Medziročne sa počet ľudí poberajúcich dávku znížil o 0,3 tisíca osôb.

Nálada v slovenskom priemysle sa po júlovom zhoršení v auguste tohto roka zlepšila. Podľa výsledkov konjunkturálneho prieskumu Štatistického úradu SR sa hodnota indikátora dôvery v priemysle v auguste zvýšila o dva percentuálne body na hodnotu mínus 4,7.

29. augusta

Slovenské štátne dlhopisy budú môcť zrejme vlastniť aj priamo občania. Rezort financií chce totiž rozložiť investorskú základňu štátneho dlhu a ako jednu z možností plánuje využiť aj dlhopisy pre obyvateľstvo.

Odhady vinohradníkov tento rok počítajú s nižšou produkciou vína na Slovensku. Ako informuje predseda Zväzu vinohradníkov Slovenska (ZVS) Igor Mancel, bobule hrozna sa vplyvom suchého leta menej nalievajú, tým pádom určite poklesne ich výlisnosť.

Letisko Sliač, a.s. má naďalej záujem o oživenie leteckého spojenia do Prahy a Viedne. Vyhlásilo verejné súťaže na poskytovanie pravidelných letov do českej a rakúskej metropoly počas dvanástich mesiacov v pracovných dňoch minimálne päťkrát týždenne.

30. augusta

Potravinárska komora Slovenska (PKS) upozornila verejnosť, že v blízkej budúcnosti možno predpokladať zdražovanie potravín. Dôvody zdražovania vidí komora vo výpadkoch produkcie z dôvodu suchého počasia na celom svete a celkového rastu vstupných nákladov.

Premiér Robert Fico sa obáva možného rozpadu eurozóny. Podľa Roberta Fica je totiž možnosť, že sa klub krajín používajúcich spoločnú európsku menu rozpadne, rovnocenná k iným alternatívam.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS), a.s. dosiahla v minulom roku zisk 37,867 mil. eur, čo bolo viac o 94,9 % oproti roku 2010, keď zarobila 19,431 mil. eur. V tomto roku plánuje NDS hospodáriť so ziskom 5,643 mil. eur.

31. augusta

Slovenská pošta, a.s. plánuje v tomto roku prehĺbiť stratu na 8,590 mil. eur. V porovnaní s minulým rokom, keď prerobila 7,565 mil. eur, by to znamenalo zhoršenie hospodárskeho výsledku o 13,5 %.

Hornonitrianske bane budú mať aj naďalej podporu vlády Slovenskej republiky. Povedal to v piatok v bani Cigeľ premiér Robert Fico, ktorý sfáral do podzemia. Región hornej Nitry podľa neho nemôže ostať bez baníctva.

Investičná skupina Penta zvyšuje svoj podiel v zdravotnej poisťovni Dôvera. Po novom by sa mala stať jediným akcionárom poisťovne. Penta sa dohodla so spoločnosťou Prefto Holding Limited, že nadobudne jej 50-percentný podiel v Dôvere.

Súvisiace články

Aktuálne správy