S&P zvýšila rating krátkodobých záväzkov Litvy na A-2

Agentúra Standard & Poor's (S&P) zvýšila rating krátkodobých záväzkov Litvy v domácej a zahraničnej mene na A-2 z A-3.

Londýn 1. septembra (TASR) – Agentúra Standard & Poor’s (S&P) zvýšila rating krátkodobých záväzkov Litvy v domácej a zahraničnej mene na A-2 z A-3. Rating dlhodobých záväzkov pobaltskej republiky zatiaľ ponechala na úrovni BBB a zároveň potvrdila Litve stabilný výhľad.
S&P svoje rozhodnutie odôvodnila zdravou hospodárskou a fiškálnou politikou Litvy, a tiež miernou a klesajúcou externou zadĺženosťou.
Po vlaňajšej expanzii litovskej ekonomiky o 5,9 % sa síce tempo jej rastu v 1. polroku 2012 spomalilo na 3 %, čo je však stále solídny výkon. Dôvodom spomalenia sú vonkajšie faktory, predovšetkým slabší, ako očakávaný zahraničný dopyt pre dlhovú krízu eurozóny.
S&P verí, že investície do, z hľadiska obchodu atraktívnejších sektorov, a tiež investície do infraštruktúry s podporou eurofondov, ako aj domáca spotreba budú v nasledujúcom období hlavnými motormi litovského hospodárstva.
Litovská vláda podľa agentúry dosiahla výrazný pokrok pri konsolidácii verejných financií. V tomto roku by mal rozpočtový schodok Litvy klesnúť na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Na ilustráciu v roku 2009 bol na úrovni 9 %. Vláde vo Vilniuse sa podarilo znížiť deficit v rozpočte vďaka ráznym škrtom vo výdavkoch a ďalším úsporným opatreniam. Agentúra ale varuje pred rizikom, že sa Litve pre krízu v eurozóne a neistú situáciu vo svete tento rok nemusí podariť stlačiť schodok verejných financií až na 3 % HDP, a môže byť o málo vyšší.
Zo strednodobého hadiska však S&P očakáva, že Litva bude pokračovať v znižovaní rozpočtového deficitu a vráti sa k výraznému rastu hospodárstva.
Čo sa týka prípadnej finančnej pomoci bankovému sektora, S&P nepredpokladá, že Litva bude musieť zachraňovať banky, ktoré majú zahraničných vlastníkov, prevažne zo Škandinávie.
Stabilný výhľad odráža odhodlanie vlády pokračovať vo fiškálnych a štrukturálnych reformách a zabezpečiť tak udržateľný rast litovského hospodárstva. No v prípade, že by politická vôľa ochabla, mohlo by to mať negatívny vplyv na rating Litvy.
Informovala o tom agentúra Standard & Poor’s.

Súvisiace články

Aktuálne správy