Šéf Bundesbank uvažoval o rezignácii na protest proti politike ECB

Berlín 31. augusta (TASR) – Šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann už niekoľkokrát uvažoval o odstúpení z funkcie pre nesúhlas s novým plánom nákupu dlhopisov zo strany Európskej centrálnej banky (ECB). Nemecká vláda ho však presvedčila, aby vo funkcii zostal. Napísal to dnes nemecký denník Bild.
Weidmannov predchodca Axel Weber a člen Výkonnej rady ECB Jürgen Stark práve na protest proti programu nákupu dlhopisov rezignovali na svoje funkcie minulý rok. Podľa nich banka, ktorá týmto krokom sledovala zmiernenie tlaku trhov na vysokozadlžené štáty eurozóny, porušuje svoj mandát, ktorým je udržiavanie cenovej stability.
Weidmann, bývalý poradca kancelárky Angely Merkelovej, v tomto názore pokračuje a odmieta plány súčasného šéfa ECB Maria Draghiho spustiť nový program nákupu dlhopisov s cieľom pomôcť Taliansku a Španielsku. Odvolávajúc sa na zdroje z finančných trhov Bild uviedol, že Weidmann spomenul možné odstúpenie z funkcie malému okruhu ľudí vo vedení Bundesbank. Vláda ho však vyzvala, aby zostal.
Denník zároveň dodal, že šéf Bundesbank sa nakoniec rozhodol vo funkcii zotrvať s tým, že bude proti novému programu nákupu dlhopisov bojovať na blížiacom sa zasadnutí ECB 6. septembra. Je presvedčený, že takýmto spôsobom prispeje k stabilite eurozóny a udržaniu nezávislosti ECB viac než svojím odchodom.
Potvrdil to cez víkend v rozhovore pre nemecký týždenník Der Spiegel. Na otázku, či napriek nesúhlasu s politikou ECB plánuje vo funkcii zotrvať odpovedal, že "svoju úlohu si najlepšie splní vtedy, keď zostane".
Aj Draghi obhajoval v minulých dňoch svoje názory. Pre týždenník Die Zeit povedal, že ak ECB chce splniť svoj mandát, ktorým je udržanie cenovej stability, "musí niekedy prijať aj neštandardné opatrenia".

Súvisiace články

Aktuálne správy