OPEC v auguste zvýšil produkciu a vývoz ropy

Londýn 30. augusta (TASR) – Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tento mesiac zvýšila export komodity na svetové trhy, a to vďaka nárastu ťažby v Angole a Nigérii, ako aj miernemu oživeniu produkcie v Iráne. Vyplýva to z predbežných údajov OPEC a analytikov.
Členské štáty ropného kartelu dodali v auguste 2012 na svetové trhy v priemere 31,53 milióna barelov ropy denne, čo je viac ako 31,30 milióna barelov/deň v predchádzajúcom mesiaci.
Jedným z dôvodov nárastu produkcie OPEC ako celku bolo aj zastavenie poklesu exportu z Iránu, ktorý sa prudko prepadol v júli 2012, keď nadobudlo platnosť embargo na dovoz iránskej ropy do Európskej únie a USA.
Teheránu sa však podarilo tento mesiac dodať viac ropy na ázijské trhy. Jeho augustová produkcia tak v porovnaní s júlom vzrástla o 50.000 barelov denne na 2,85 milióna barelov/deň. Napriek tomu zostáva objem exportu iránskej ropy na najnižšej úrovni od roku 1988.
Aj vývoz komodity z Angoly a Nigérie, ktorý je nestály, sa v auguste v porovnaní s júlom zvýšil, v prípade Angoly dokonca dosiahol 30-mesačné maximum.

Súvisiace články

Aktuálne správy