Odchádzajúca holandská vláda pripravila rozpočet v súlade s plánmi eurozóny

Amsterdam/Brusel 29. apríla (TASR) – Odchádzajúca holandská pravicová vláda Marka Rutteho dnes uviedla, že na 99 % dokončila návrh štátneho rozpočtu na rok 2013. Navrhované štátne výdavky by mali spĺňať kritériá požadované Európskou komisiou (EK) a deficit rozpočtu by nemal prekročiť 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Túto skutočnosť dnes pre médiá potvrdil minister financií Jan Kees de Jager.
Dodal, že odchádzajúci vládny kabinet sa musel s návrhom rozpočtu poponáhľať skôr ako po minulé roky, lebo krajinu 12. septembra čakajú predčasné parlamentné voľby a je možné, že potrvá niekoľko týždňov až mesiacov, kým vznikne nová koaličná vláda.
Minister De Jager spresnil, že rozpočet na rok 2013 poslancom predstavia 18. septembra čiže iba šesť dní po parlamentných voľbách. A dodal, že zostáva na budúcom zákonodarnom zhromaždení, aby schválilo rozpočet, ktorý je v súlade s prísnymi pravidlami eurozóny.
Minister financií uviedol, že deficit rozpočtu na rok 2013 je naplánovaný hlboko pod potrebnú hranicu 3 % HDP, nespresnil však, o aké číselné vyjadrenie tohto úsporného rozpočtu ide.

Súvisiace články

Aktuálne správy