Grécki lídri sa vo všeobecnosti dohodli na nových škrtoch

Atény 29. augusta (TASR) – Lídri strán gréckej vládnej koalície sa dnes vo všeobecnosti dohodli na nových úsporných opatreniach za 11,5 miliardy eur, ktoré od Atén žiadajú medzinárodní veritelia, ostáva im doriešiť už len posledné detaily. Ide najmä o to, ako zmierniť dôsledky škrtov na nízkozarábajúce skupiny obyvateľstva a dôchodcov. Uviedol to dnes grécky minister financií Jannis Sturnaras.
"Základný scenár (nového úsporného balíka) je už dokončený, zostáva doriešiť ešte jeden či dva menšie technické problémy," povedal Sturnaras a dodal, že celý program by mal byť na budúci týždeň pripravený na predloženie medzinárodným veriteľom.
Vláda, ktorá vzišla z opakovaných júnových parlamentných volieb, sa už niekoľko týždňov snaží dohodnúť na tom, ako ušetriť v rozpočte v rokoch 2013 a 2014 asi 11,5 miliardy eur. Škrty sú podmienkou na uvoľnenie ďalších financií zo záchranného úveru EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF).
Inšpektori z takzvanej Trojky, teda zástupcovia Európskej komisie, MMF a Európskej centrálnej banky, sa vrátia do Atén začiatkom septembra, aby zhodnotili pokrok Grécka v plnení úverových podmienok. Pozitívna správa Trojky by následne otvorila cestu ďalšej tranži zo záchranného úveru.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy