Vklady v španielskych bankách v júli prudko klesli, v Grécku vzrástli

Frankfurt nad Mohanom 28. augusta (TASR) - Výber vkladov zo španielskych bánk nabral v júli na intenzite, informovala Európska centrálna banka (ECB).

Frankfurt nad Mohanom 28. augusta (TASR) – Výber vkladov zo španielskych bánk nabral v júli na intenzite, informovala Európska centrálna banka (ECB).
Podľa informácií ECB objem vkladov v španielskych bankách klesol minulý mesiac oproti júnu takmer o 5 % na 1,509 bilióna eur, čo je najväčší medzimesačný pokles od začiatku evidovania týchto údajov v roku 1997. Španielska centrálna banka však nepovažuje túto situáciu za dramatickú a informovala, že zvýšený výber je výsledkom dovolenkovej sezóny.
"V júli zvykne objem vkladov v bankách klesať v dôsledku sezónnych faktorov, keď na jednej strane si ľudia viac vyberajú na dovolenky a na druhej firmy platia dane," povedal hovorca Národnej banky Španielska. No v júli minulého roka klesli vklady medzimesačne len o 1,5 % a v júli 2010 vzrástli o 1,3 %. Viacerí analytici sú preto presvedčení, že výraznejší pokles, ktorý nastal v júli tohto roka, je dôsledkom odlevu kapitálu.
Pokles vkladov v bankách je v období recesie bežným javom, keďže spotrebitelia, ktorým klesajú príjmy, si musia vypomáhať aj výberom peňazí z bánk. V Španielsku sa s takýmto vývojom dalo počítať, nakoľko nezamestnanosť tam dosahuje približne 25 %.
Na druhej strane, v Grécku dochádza k opačnému vývoju. Podľa údajov ECB sa pokles vkladov v gréckych bankách v júli zastavil potom, ako júnové opakované voľby zmiernili obavy obyvateľstva, že krajina opustí eurozónu. Údaje ECB o objeme vkladov v gréckych bankách ukázali, že vklady zaznamenali v júli rast asi o 2 % potom, ako v júni klesli medzimesačne takmer o 5 %.
Ku koncu júla sa vklady v gréckych bankách zvýšili na 159,4 miliardy eur zo 156,2 miliardy eur na konci júna. Napriek tomu je táto hodnota stále približne o tretinu nižšia oproti najvyššej hodnote vkladov z decembra 2009.

Súvisiace články

Aktuálne správy