KDH navrhuje zatraktívniť zamestnávanie znevýhodnených ľudí

Súčasný príspevok podľa poslancov za KDH Jána Hudackého a Pavla Zajaca svojim paušálnym nastavením nemotivuje na vytváranie pracovných miest s vyššou pridanou hodnotou, a preto navrhujú, aby výška príspevku od začiatku budúceho roka závisela od mzdy prijatého zamestnanca

Poslanci za KDH Ján Hudacký a Pavol Zajac navrhujú zatraktívniť pre zamestnávateľov príspevok na podporu zamestnávania znevýhodneného uchádzača o zamestnanie. Súčasný príspevok totiž podľa nich svojim paušálnym nastavením nemotivuje na vytváranie pracovných miest s vyššou pridanou hodnotou. Výška príspevku má preto podľa návrhu poslancov za KDH od začiatku budúceho roka závisieť od mzdy zamestnanca, keďže má zodpovedať poistnému na zdravotné a sociálne poistenie platenému zamestnávateľom vo výške 35,2 % z hrubej mzdy zamestnanca. Návrh novely zákona o službách zamestnanosti, ktorý predložili opoziční poslanci do parlamentu, zároveň určuje aj maximálnu výšku príspevku, ktorá sa má počítať z priemernej mzdy na Slovensku.

Návrh novely zákona podľa predkladateľov zohľadňuje výšku nezamestnanosti v jednotlivých regiónoch odstupňovaním dĺžky poberania príspevku počas jedného, dvoch alebo troch rokov. „Uvedená úprava vytvára stabilitu zamestnania hlavne v regiónoch v nadpriemernou a vysokou mierou nezamestnanosti,“ tvrdia spoločne Hudacký a Zajac. Takýto spôsob podpory tvorby nových pracovných miest môže podľa nich prispieť k tvorbe pracovných miest s vyššou pridanou hodnotou. „Netlačí umelo zamestnávateľov do tvorby pracovných miest s nízkymi mzdami, ktorých vytváranie alebo udržiavanie je mnohokrát zo strany zamestnávateľov zneužívané vďaka momentálnej platnej legislatíve,“ dodali poslanci.

Súvisiace články

Aktuálne správy