Chevron by sa mohol podieľať na ťažbe ropy a plynu v Argentíne

Buenos Aires 25. augusta (TASR) – Predstavitelia argentínskeho štátneho podniku YPF a amerického a medzinárodného koncernu Chevron rokovali v piatok (24.8.) o strategickej spolupráci pri ťažbe veľkých nekonvenčných zásob ropy a plynu krajiny.
Výkonný šéf YPF Miguel Galuccio označil stretnutie s latinskoamerickým šéfom Chevronu Alim Moshirim za prvý krok k ďalekosiahlej spolupráci oboch subjektov. Chevron je v Latinskej Amerike v energetickom sektore najväčším súkromným investorom. Galuccio dodal, že YPF potrebuje partnerov s významom Chevronu a jeho skúsenosťami v ťažbe uhľovodíkových palív z bridlicových hornín. Argentínčania tvrdia, že ich ložiská po Spojených štátoch a Číne sú tretie najväčšie na svete.
Rokovanie manažérov neviedlo ku konkrétnej dohode o investíciách Chevronu v Argentíne, ale vytvorilo podklady pre Galuccia, aby mohol dokončiť a vo štvrtok (30.8.) zverejniť päťročný plán rozvoja YPF. Spoločnosť pred vyše štyrmi mesiacmi znárodnila argentínska vláda španielskemu koncernu Repsol. Galuccio sa ujal riadenia YPF 7. mája a odvtedy intenzívne hľadal veľký a finančne silný medzinárodný ropný koncern, ktorý by bol ochotný investovať v krajine. Medzinárodné spoločnosti sa však k jeho ponuke stavali odmietavo zrejme aj preto, lebo vláda pracuje na systéme kontroly cien produktov ropného priemyslu. Argentínska vláda stále odmieta splniť požiadavku Repsolu, aby mu za vyvlastnenie kontrolného balíka akcií YPF vyplatila 10 miliárd USD (7,99 miliardy eur).
Galuccio uviedol, že sprístupnením energetického potenciálu bridlicových ložísk si krajina otvorí dvere do budúcnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy