E. Jurinová: Navrhované zmeny nemusia vôbec zaplátať diery v rozpočte

Bratislava 8. augusta (TASR) – Niekoľko dní trvajúca diskusia k zmenám v dôchodkoch, dohodách a živnostiach by mala priniesť zmierňujúce zmeny. Toto presvedčenie vyjadrila v rozprave k novele zákona o sociálnom poistení podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO), ktorá tak vyzdvihla potrebu tejto debaty.
V prípade prijatia legislatívy v aktuálnom znení a ďalších ohlásených sa obáva odchodu firiem do daňových rajov a zníženia príjmu štátu. Následkom tak vôbec nemusí byť zaplátanie dier v štátnom rozpočte. "Môže dôjsť skôr k odlevu pracovných miest, zvýšeniu čiernej práce, pozastaveniu živností, a tak k zníženiu príjmu štátu," upozornila.
"Ak vláda hovorí, že potrebuje sanovať zlú situáciu, tak sa jej to likvidovaním podnikateľského prostredia nepodarí," konštatovala na margo plánovaných zmien pre živnostníkov. V prípade navrhovaného zodvodnenia dohôd, varovala pred kolapsom niektorých činností v treťom sektore. Zároveň pripomenula dosah týchto zmien na sociálne slabšie skupiny – študentov či nezamestnaných.

Súvisiace články

Aktuálne správy