Výhľad nemeckého ratingu zmenili horšie podmienky pre export

Nemecko, Holandsko a Luxembursko môžu prísť o svoj trojáčkový rating. Agentúra Moody's totiž v utorok (24.

Bratislava 25. júla (TASR) – Nemecko, Holandsko a Luxembursko môžu prísť o svoj trojáčkový rating. Agentúra Moody’s totiž v utorok (24. 7.) v noci týmto krajinám znížila výhľad na negatívny. O deň neskôr agentúra zmenila aj ratingový výhľad dočasného eurovalu (EFSF) zo stabilného na negatívny.
Podľa analytika Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martina Vlachynského prichádza k zhoršeniu výhľadu najlepšie hodnotených krajín potom, čo sa takmer pred rokom stalo niečo dovtedy nemysliteľné aj v Spojených štátoch. Agentúra Standard & Poor’s vlani znížila trojáčkový rating USA o jeden stupeň. "V eurozóne sú aj tí najsilnejší naviazaní na bankrotujúci juh a v prípade zhoršovania situácie je ich rating reálne ohrozený," uviedol pre TASR Vlachynský.
Zhoršenie výhľadu nemeckého ratingu prišlo podľa analytika Slovenskej akadémie vied (SAV) Vladimíra Baláž ako reakcia na zhoršujúce sa ekonomické vyhliadky na nemeckých exportných trhoch. Aj najsilnejšia európska ekonomika je totiž závislá od svojho exportu.
V prípade Luxemburska stojí za zhoršeným výhľadom priamo horšia situácia na finančných trhoch, s ktorými je tamojšia ekonomika zviazaná. "Samozrejme, že keď finančný sektor má problémy, tak sa to prenáša aj na ekonomiku Luxemburska," uviedol pre TASR Baláž.
Euroval je pritom taký silný, ako sú silné jeho ručiteľské krajiny, a tak aj kvalita jeho ratingu závisí od ratingu členských krajín eurozóny. "Zmena ratingu môže mat vplyv napríklad na formálne rizikové zloženie kapitálu finančných inštitúcií, no trh vidí zhoršujúcu sa situáciu aj bez zmeny ratingu," konštatoval Vlachynský.
V prípade, že by Nemecko stratilo svoje trojáčkové hodnotenie, neznamenalo by to podľa Baláža, že by trh stratil záujem o nemecké dlhopisy. "Investori vidia, že sa situácia zhoršuje a koniec koncov aj Spojené štáty americké prišli o ten najvyšší rating, ale to vôbec neznamená, že by investori prestali kupovať americké dlhopisy," dodal Baláž.

Súvisiace články

Aktuálne správy