Kľúčový úrok v Maďarsku zostáva 7 %

Budapešť 24. júla (TASR) – Maďarská národná banka (MNB) ponechala na svojom dnešnom zasadnutí úrokové sadzby nezmenené už siedmy mesiac za sebou. Prehĺbenie obáv týkajúcich sa krízy v eurozóne totiž predstavuje riziko pre forint. To prevážilo na hlasmi niektorých členov rady pre menovú politiku, ktorí požadovali zníženie sadzieb na podporu slabej ekonomiky.
Kľúčový maďarský úrok, ktorý zostal na 7 %, je najvyšší v Európskej únii. Dôvera investorov vo forint je však vratká. Príčinou je séria neortodoxných opatrení a zmien daní, ktoré prijala vláda premiéra Viktora Orbána. Uvoľnenie menovej politiky by túto dôveru vo forint mohlo ešte viacej znížiť.
Stredoeurópske ekonomiky majú problémy, a preto rastie tlak na ich centrálne banky, aby znižovali úrokové sadzby. V eurozóne, ktorá je ich najväčším obchodným partnerom, totiž pre krízu klesá dopyt po ich exportoch. Odborníci očakávajú, že aj MNB ešte tento rok uvoľní menovú politiku.
Česká národná banka znížila v júni kľúčový úrok na rekordné minimum 0,5 %. Poľská centrálna banka začiatkom júla ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu na úrovni 4,75 %. Aj v Poľsku sa však objavujú hlasy požadujúce zníženie úrokových sadzieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy